Трудности около изпълнението на водния цикъл на Видин
Трудности около изпълнението на водния цикъл на Видин / Община Видин

Спирането на ОП „Околна среда" е довело до редица затруднения при изпълнението на Водния цикъл на Видин. Работата на проекта коментира зам. кметът инж.Добромир Дилов, който в момента изпълнява и функциите на кмет.

Общият размер на проекта е около 75 милиона лв., от които към 3 милиона лв. - собствено участие на общината. От всички пари 44 милиона са предвидени за водопроводната и канализационната мрежа, а 25 милиона лв. - за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води. Досега на Община Видин са изплатени общо 21 и половина милиона лв., от тях 18 милиона лв. са за обект "Рехабилитация на водопроводната мрежа, реконструкция и разширение на канализационна мрежа на гр. Видин", а 2 и половина милиона лв. аванс - за пречиствателната станция. Строително-монтажните работи са изпълнени на 60% до момента.

Независимо от неразплащането по оперативната програма, общината има уверението от Министерството на околната среда и водите, че скоро ще бъдат преведени средства от републиканския бюджет до възстановяване на финансирането с европейски средства. Фирмата-изпълнител вече е започнала мобилизация по извършване на строително-монтажните работи, като с приоритет ще бъде асфалтирането на разкопаните улици. В момента се работи на ул. „Иван Срацимир", ул. „Хан Крум", кръстовището на бул. „Панония" и ул. „Гео Милев".

Заместник-кметът изрази притеснението си от проблема със заустването на новоизградения колектор по бул. „Панония" в съществуващия основен колектор от надлеза до Канална помпена станция №1, който през месец май е бил затлачен около 70 %. След почистване от страна на ВиК ЕООД - Видин, към настоящия момент затлачването е 50 % и това продължава да затруднява работата по проекта. Във връзка с разрешаване на проблема е насрочена среща на 7 октомври на всички участници в строителството и представител на ВиК дружеството.

Другото притеснение е свързано със забавянето на строежа на пречиствателната станция, където са направени само изкопните работи. От фирмата-изпълнител на обекта са поискали удължаване на срока със 132 дни и се очаква отговор.
Фирмата, изграждаща водопроводната и канализационната мрежа, е получила одобрение за удължаване срока по договора с 60 дни от Агенцията по обществени поръчки.

Окончателно съгласие обаче трябва да бъде дадено от МОСВ.
На въпрос на журналисти може ли да бъде направена прогноза в какъв срок ще приключи работата по Водния цикъл, инж. Дилов отговори, че когато налице има преведени средства по проекта в сметката на общината, тогава ще може да се ангажира със становище. Той каза, че общината няма как да кредитира държавата, а фирмите, изпълняващи дейностите по проекта, очакват финансиране, за да работят.