Кремъл не планира да ограничава достъпа до интернет
Кремъл не планира да ограничава достъпа до интернет / снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин увери, че Кремъл не планира ограничаване на достъпа до интернет, предадоха Ройтерс и Франс прес. Уверенията бяха отправени на среща на Путин с членовете на Съвета за сигурност на Русия.

Така Путин се опита да разсее спекулациите, че в Русия могат да бъдат въведени ограничения на достъпа до интернет насред засилващото се напрежение между Москва и Запада заради украинската криза.

"Нямаме намерение да ограничаваме достъпа до мрежата, нито да я поставяме под пълен контрол", посочи руският президент.

"Свободата на медиите, правото на гражданите за получаване и разпространение на информации са основните принципи на демократичното управление и на демократичното общество и трябва стриктно да ги съблюдаваме", подчерта Путин, цитиран от ТАСС.

Путин обаче потвърди, че сайтовете с незаконно съдържание ще бъдат закривани, предаде ТАСС.

Руският президент констатира, че в глобалната мрежа открито се разпространяват материали с терористична и екстремистка насоченост. Нараства и числото на престъпленията, извършени с помощта на информационните технологии, като например проникване в компютърните системи на банките. Путин припомни, че в последните години Русия е предприела важни стъпки за противодействие срещу такива заплахи. Той увери, че Русия си сътрудничи активно с партньори от ООН, БРИКС и ШОС за гарантиране на международната информационна безопасност.

Държавният глава подчерта накрая, че днес е необходимо да се разработят и прилагат допълнителни мерки за защита на руското кибепространство, посочва Франс прес.

Източник: БТА