Мургина спира оптимизацията в НАП, както поискаха от БСП
Мургина спира оптимизацията в НАП, както поискаха от БСП / netinfo
Националната агенция на приходите ще спре процеса на оптимизиране на дейността си. Това обяви след заседанието на ПГ на левицата изпълнителният директор на НАП Мария Мургина.

Въпреки, че по-рано от НДСВ подкрепиха идеите на Мургина, от ръководството на „Коалиция за България” обявиха отново, че подобен процес на оптимизация би поставил на риск приходната част на бюджета и промени в структурата на работата на Агенцията не могат да бъдат направени без законодателни поправки.

След заседанието на групата Мургина обясни, че представените пред групите на НДСВ и „Коалиция за България” идеи не са реформа, а стремеж за оптимизация. По думите й визията на Агенцията не е съгласувана с политическите сили, защото не се е налагала законодателна промяна. Всичко по-сериозно, което може да бъде наречено реформа, става с промени в законодателството и след получаване на мнението на политическите сили, допълни Мургина.

„Приемам тревогата за приходите, която усетих и ще спрем процеса на оптимизиране на нашата дейност – при наличие на политическа воля на следващ етап ще продължим усилията си”, заяви Мария Мургина.

От левицата бяха категорични, че подобна промяна не може да бъде правена без обсъждане и без законодателни промени. Отговорността за подобна реформа не може да падне само върху НАП, защото въпросът е политически, заяви шефът на бюджетната комисия в парламента Петър Димитров.

Годината е рискова от гледна точка на приходите, особено тези от ДДС, така че първостепенна задача е да не допуснем този риск да стане реалност, каза Димитров. Той обясни, че напрежението е дошло от проект, публикуван на сайта на НАП, който предвиждал 5-6 териториални управления да запазят функциите си, а другите да се превърнат в офиси, за които имало директна заплаха от 2008 г. да изчезнат като структури, извършващи ревизии и планиращи процеса на събиране на приходите.

Мургина огласи решението за стопиране на оптимизацията, въпреки, че по-рано от НДСВ декларираха подкрепа за идеите й. Запитан дали БСП е надделяло над партньорите си от НДСВ в спора за бъдещия облик на НАП Петър Димитров каза: „Не съм видял тепих, на който да се е водила такава борба".