Рекорден спад на даренията у нас през 2013-а
Рекорден спад на даренията у нас през 2013-а / sxc.hu
Рекорден спад на даренията у нас през 2013-а
75205
Рекорден спад на даренията у нас през 2013-а
  • Рекорден спад на даренията у нас през 2013-а

Рекорден спад на даренията у нас през 2013 г. отчетоха от Българския дарителски форум. Сумата, която са дарили компании, фондации, еднолични търговци и частни дарители, е с 22% по-ниска в сравнение с 2012 г.

Основната причина за това е намаляването на даренията от страна на компаниите и оттеглянето на някои чуждестранни донори, обясни директорът на организацията Красимира Величкова.

В същото време се е увеличил броят на индивидуалните дарители, както и размерът на даряваните суми. Българинът дарява най-масово между 1 и 5 лева, посочи Величкова. От Българския дарителски форум продължават да настояват за изработване на стратегия за дарителството и намаляване на административната тежест при дарение.

Най-голям дял сред дарителите през 2013 г. имат компаниите, но стойността на даренията им е намаляла с 24%. При тях се запазва тенденцията да даряват най-малко за защита на човешките права, каквато беше ситуацията с бежанците от Сирия, обясни Красимира Величкова.

„Традиционно компаниите най-малко и най-рядко подкрепят сфери като човешки права и развитие на гражданското общество. Спомняте си миналата година тежкия хуманитарен проблем, който имаше с бежанците от Сирия. Изключително малко компании се включиха с дарения за тази кауза. От друга страна дори тези компании, които се включиха с дарения, не пожелаха техните имена да се знаят - това, че те подкрепят тази кауза, именно заради нетолерантността в обществото, която битува и от страх, че това може да навреди на техния имидж”, обясни Величкова.

Въпреки че представляват едва 5,5% от общата дарена сума, даренията на гражданите нарастват, като това става най-вече чрез есемеси, обясни Стойко Петков от Българския дарителски форум. „Много е важно да си дадем сметка, че за разлика от страни като САЩ, където индивидуалните дарения са 72% от общите дарения, в България растем, но към момента сме достигнали нивото от 5,5% за 2013 година. Имаме още много какво да работим в тази насока”, посочи той.

От Българския дарителски форум посочиха като проблеми липсата на механизъм за насърчаване на дарителството по ведомост, както и конкуренцията от страна на държавата и общините спрямо неправителствения сектор в набирането на средства за различни каузи.