От „Мостовик”: Няма проблеми с Океанариума
От „Мостовик”: Няма проблеми с Океанариума / netinfo

Проектът за изграждане на атракциона „Океанариум” в Бургас продължава да се изпълнява, заяви Павел Сатонкин, изпълнителен директор на фирмата-концесионер „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс”  АД. От централата на компанията определят като „безпочвени”  публикациите в руски и български медии, в които се твърди, че комплексът няма да бъде построен.

До момента в „Океанариум” са вложени около 2 000 000 евро, 660 000 лева от които са концесионна такса, без да се пресмятат предадените на Община Бургас банкови гаранции. Сатонкин твърди, че информацията за спиране на проекта няма нищо общо с истината, защото до момента не е била нарушена нито една точка от договора за концесията.

Всички ангажименти по споразумението стриктно се спазват, обяви той, признавайки, че наистина има временни затруднения, породени от две причини: забавяне на плащания за извършено строителство на мащабни инфраструктурни обекти, в които от дружество „Мостовик” са вложили сериозни ресурси. Втората е икономическите санкции от ЕС на Русия заради събитията в Украйна.

В момента вече почти изцяло били проектирани обектите от обществен интерес в атракциона, продължава работата по насипването на земна маса на мястото. Заради проливните дъждове в някои зони на терена са се активирали процеси, които трябва да бъдат спрени своевременно. Напълно са приключили планираните геоложки и геодезически проучвания.

Изпълнителният директор на „Мостовик” Олег Шишов уведомил Сатонкин в телефонен разговор, че интересът на компанията към проекта е в сила и на 1 октомври изпрати писмено уверение, гарантиращо пред обществеността в Бургас и страната, че изпълнението продължава.