Туристи от ТДОсогово Кюстендил вървяха по Монашеската пътека
Туристи от ТДОсогово Кюстендил вървяха по Монашеската пътека / netinfo

По покана на приятелите от Пробиштип група туристи от ТД"Осогово" гр.Кюстендил се присъединиха към мероприятието на македонските туристи. Монашеска пътека-така се казваше пътя, който извървяхме заедно от Лесновският манастир до манастира „Св. Спиридон Чудотворец"-споделят кюстендилските туристи. Обсипаната с пъстри багри Осоговска планина, нацъфтелите циклами, твеличието на манастира „Св. Гаврил Лесновски, уюта на женския манастира „Св. Спиридон Чудотворец" и гостоприемството на домакините очарова всички.

Лесновският манастир е основан през 11 век. В манастира са се намирали мощите на светеца, преди да бъдат пренесени в църквата „Свети Апостоли" в Търново. Манастирската църква е обновена през 1341 година и е посветена на Архангел Михаил, като зографисването продължава до 1349 година.

 

На 12.10.2014 г. е Денят на интензивното ходене. ТД „Осогово" организира тристранна среща на пирамида 106 при с. Жеравино с туристи от България Сърбия и Македония. Преход около 2 часа в едната посока. Записване в дружеството. За членовете на дружеството транспорта ще е безплатен (срещу талонче), за останалите желаещи цената е 5,00 лв.Тръгване 9,00 ч. от паркинга зад театъра.