Все още не е ясна новата по-висока цена на тока
Все още не е ясна новата по-висока цена на тока / снимка: БГНЕС, архив

За втори пореден ден Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще заседава за новите цени на тока, които трябва да влязат в сила от днес.

Предварителните изчисления на комисарите сочат, че цените трябва да се увеличат с близо десет на сто и за трите електроразпределителни дружества, но до късно снощи регулаторната комисия не успя да потвърди решението си. На общественото обсъждане за новите цени на тока, комисарите бяха замеряни със сурови яйца, а увеличението предизвика партийни протести.

Обяснението на комисията е, че с това увеличение на цената на тока ще се покрие минимална част от дефицита в НЕК, като това ще бъде една от множеството мерки за стабилизиране на системата.

Нееднократно и от комисията, и от служебното правителство подчертаваха, че увеличението на цената на тока е първа стъпка от плавното повишение на цената в средносрочен план, за да се стабилизира системата.

По време на откритото заседание енергодружествата определиха новата цена като добра стъпка напред, но бяха категорични, че още редица разходи не са им признати, което ще ги остави в тежко положение.