Инж. Недев обсъди проблемите в енергетиката и поскъпването на тока с жителите на Пиргово
Инж. Недев обсъди проблемите в енергетиката и поскъпването на тока с жителите на Пиргово / netinfo

Проблемите в енергетиката и обявеното повишение на цените на тока обсъди с жителите на Пиргово кандидатът за депутат и водач на листата на ББЦ в Русе инж. Георги Недев.

"Енергийният сектор, за съжаление, се намира в състояние, което не дава възможност да се мисли в перспектива, а в момента се вземат единствено мерки за закърпване на положението в сектора. Големият дефицит на Националната електрическа компания поражда редица проблеми и прехвърля част от отговорностите по кризата, която съществува в енергетиката, върху населението. Затова непрекъснато напоследък се говори, че токът трябва да поскъпне, че в тази услуга дотолкова са съсредоточени негативите от производството и разпределението на електроенергията в НЕК, че самата тя не може повече да съществува. Накратко - кризата в енергийния сектор е огромна" обясни Недев


Според неги има достатъчно закони, които регламентират дейността в енергетиката, има и достатъчно подзаконови нормативни актове, които уреждат производството, разпределението и преноса на електро- и топлоенергия; въпросът е че в настоящия момент тези закони и наредби не се изпълняват така както са замислени. Това е огромният проблем, който съществува в момента. Според мен е необходима една ревизия на всичко онова, което е издадено като нормативна база в енергетиката, поправка на редица закони, включително закона за енергетиката, така че да не се дава повече възможност, например - да съществува евтина електроенергия, произвеждана от нашата АЕЦ, а в същото време в микса за населението се формират цени на базата на по-скъпите възобновяеми източни. В същото време голяма част от евтината енергия от АЕЦ "Козлодуй" се изнася извън граница. Това са неща които трябва да бъдат уредени чрез една ревизия на нормативната база, на практика обаче има закони, те просто трябва да се прилагат правилно.

На срещата в препълнената зала в читалището присъства и третият в листата и представител на коалиционния партньор от Земеделския народен съюз Борил Панайотов. Той представи пред аудиторията замеделската политика на коалицията. "Земеделието и енергетиката са два от основните приоритети в програмата на „България без цензура“, заяви Панайотов като увери, че ББЦ ще промени досегашната схема за подпомагане на земеделските производители.

За доброто настроение на събралата се аудитория се погрижи фолклорен ансабъл от сели Пиргово.