Здравният министър направи чистка в 9 болници
Здравният министър направи чистка в 9 болници / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Здравният министър д-р Мирослав Ненков промени девет директорски борда на подчинени му държавни болници.

Това показва справка на ведомството, изготвена за в. "Труд" към 30 септември. Някои от махнатите са от отишлия си политически кабинет на предишната министърка д-р Таня Андреева като парламентарния секретар Янка Кюркчиева, главния секретар Теодора Андреева, нейния съветник проф. Любомир Иванов и колежката от "Шейново" Сема Фаикова. Но има и случаи, при които едни чиновници от здравното ведомство са заменени от други или доктори от болницата са дали стола си на чиновници.

На мястото на близките до бившата министърка професори Веселин Борисов и Димитър Раденовски в борда на "Пирогов" влязоха травматологът д-р Атанас Кацаров (той сигнализира, че в института деца се оперират със строителни бормашини) и Радослава Павлова, главен експерт в Министерството на здравеопазването.

Лучия Добрева, която отговаряше за комисията за лечение в чужбина, излиза от борда на "Св. Наум" и на нейно място идва Емилия Славова-Първанова. Роднини на пациенти са сигнализирали как Добрева държи заплашителен тон срещу професори от експертни комисии като уролога хирург Петър Панчев, произнесъл се по случая с онкоболната Нина Методиева. По-късно пациентката заведе дело срещу здравното министерство, тъй като то отказва да плати спасително лечение по спешност.

В борда на Националната кардиологична болница вече не е проф. Нина Гочева, която работи там, и проф. Любомир Иванов. Заменят ги Ивелина Георгиева (управляваща медицинските дейности в министерството) и Наташа Маркова с диплома -"Икономика на здравеопазването".

Шефката на обществени поръчки във ведомството Даниела Петрова е отстранена от борда на пловдивската болница "Св. Георги" и на нейно място е сложена Пенка Белева, шеф на Вътрешния инспекторат на Министерството на здравеопазването. А в "Майчин дом" на мястото на Гергана Върбанова е поставен Ивиан Бенишев.