Германските медии осмяха Йотингер заради голите снимки на звездите
Германските медии осмяха Йотингер заради голите снимки на звездите / снимка: БГНЕС

Германецът Гюнтер Йотингер, номиниран за еврокомисар по дигиталната икономика, беше осмян от германските медии заради предполагаемото му непознаване на интернет след изказване за изтеклите голи снимки на звезди.

Йотингер, наред с други бъдещи еврокомисари, беше изслушан вчера в Брюксел пред Европейския парламент. "Когато една звезда е достатъчно глупава, за да си направи гола снимка и да я качи в мрежата, не трябва да очаква да я защитим. Не можем напълно да защитаваме хората от собствената им глупост", отговори Йотингер на въпрос за необходимите мерки за по-добра защита на интернет потребителите.

Той говореше за скандала с голите снимки на звезди (Аврил Лавин, Хилари Дъф, Ким Кардашян), които от началото на септември се разпространяват в интернет. Тези снимки бяха хакнати и качени в интернет, т.е. не са били публикувани доброволно от засегнатите, припомнят редица германски вестници.

Йотингер "доказва, че нищо не е разбрал" по случая, пише онлайн изданието на седмичника "Шпигел". Звездите, чиито снимки бяха хакнати, "не са виновни, нито са глупави", коментира списанието. "Може би Йотингер смята, че жертвите на грабежи в реалния свят също са отчасти виновни", пита то.

Истинският въпрос е дали той "иска да се ангажира в подкрепа на технологии, които ограничават възможността за подобен род престъпления в бъдеще", за съжаление "гражданите на ЕС не трябва да очакват твърде много от този комисар" по дигиталната икономика, счита "Шпигел".

"По въпроса за защитата на гражданите в интернет Йотингер не показа, че разполага с нужната компетентност", категоричен е икономическият ежедневник "Ханделсблат". Йотингер "не прави разлика между хакерска атака срещу данни, съхранявани в сървър, и нарочното публикуване на снимки в интернет от звездите", пише вестник "Абендблат".

Изборът на Гюнтер Йотингер за дигиталната икономика вече беше критикуван в Германия преди изслушването му пред Европейския парламент. Досегашният еврокомисар по енергетиката, който понякога става обект на подигравки заради слабия си английски език, не разполага с никаква призната компетентност в тази сфера.

Източник: БГНЕС