Издигаме мемориал на загиналите при Дойран за 100-годишнината от Първата Световна война
Издигаме мемориал на загиналите при Дойран за 100-годишнината от Първата Световна война / archive.dariknews

Като една от най-актуалните и обсъждани теми на 50-то заседание на Общинския съвет, председателят Дарин Ангелов определи темата за издирването на гробове и почетни знаци на загинали воини от 9-та Пехотна дивизия - сериозен фактор в битките при Дойран.

По този повод на среща с журналисти в пресцентъра на БТА гостува и общинският съветник полковник Красимир Атанасов - инициатор на организирането на група, която в началото на септември 2014 г. посети местата, където са погребани хиляди воини, загинали в Дойранската епопея.

Издигаме мемориал на загиналите при Дойран за 100годишнината от Първата Световна война
netinfo

„На 10 септември, групата от четирима общински съветници и представител на „Паркстрой" пристигнахме в късния следобед в Дойран, срещнахме се с кмета на града и с шефа на отдел „Архив" в общината и направихме план за следващите два дни", разказа Красимир Атанасов. Той обясни, че целта е била да се намерят в кадастъра на община Дойран местата на полковите гробища, които за описани в материалите и в снимковия материал, с който групата е разполагала.

Издигаме мемориал на загиналите при Дойран за 100годишнината от Първата Световна война
netinfo

По време на посещението на групата съветници, кметът на Дойран е посочил мястото, където е погребан полковник Константин Каварналиев - командир на Трета бригада по време на Балканската война.
През 1916 г. на лобното място на полковник Каварналиев е издигнат от плевенчани паметник в негова чест, а по-късно около него всъщност са изкопани гробовете на загиналите плевенски воини в боевете при Дойран.

Местен жител на близкото село Фурка е завел групата от Плевен до мястото на полковник Каварналиев - в близост до пътя за Дойран.

На самото възвишение, където е паметника са останали само няколко каменни отломки, очертаващи площадка - около 10 на 15 метра.
В средата на площадката има яма с диаметър около 2 метра, около която са разхвърляни каменни късове от някогашния паметник.

Издигаме мемориал на загиналите при Дойран за 100годишнината от Първата Световна война
netinfo

"От снимките личи, че вероятно е използван взрив за разрушаването на паметника. Надписите за заличени, а орнаментите са напълно разрушени", се казва в доклада на групата от ОбС-Плевен, която посети мястото.

В доклада пише, че постаментът на паметника е бил квадратен и с размери - метър и половина в основата на метър във високата си част, като обелискът над постамента е бил четириъгълна пирамида с височина около метър. В източния край вероятно са били гробовете на загиналите по-късно воини от 9-та дивизия.

Гробовете са били изровени от вандали, а надгробните плочи и кръстове са унищожени...

Председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов съобщи, че в момента се подготвя построяването на мемориал в памет на загиналите близо 500 офицери и войници от Плевенско в боевете при Дойран в Първата световна война.

Паметният знак ще трябва да бъде изпълнен във формата на разтворена книга на мястото, където са открити каменните отломки от гроба на полк. Каварналиев при Дойран. Предвижда се и изграждането и на параклис с имената на загиналите български воини.

Идеята е мемориалът и параклисът да бъдат завършени до 1 октомври 2015 г. когато ще бъдат отбелязани 100 години от Първата Световна война.

Издигаме мемориал на загиналите при Дойран за 100годишнината от Първата Световна война
netinfo