Община Сливен получи 4,5 млн лв безлихвен заем
Община Сливен получи 4,5 млн лв безлихвен заем / Дарик Сливен, архив

4,5 млн лв безлихвен заем отпусна министерството на финансите на община Сливен заради блокираните й сметки в КТБ.  Това е част от поисканите 12, 292 млн лв. Парите са гарантирани на 100% с държавни ценни книжа.  Милионите са крайно необходими за разплащане на задължения за съфинансиране и изпълнение на проекти по оперативни програми, сред които инфраструктурни обекти парк „Юнак“, крепостта „Туида“, воден цикъл и всички проекти по управление на човешките ресурси, обясни кметът Кольо Милев.

Срокът за възстановяване е 19 декември тази година. Вече са изплатени близо 1,5 млн лв. на училищата и детските градини в общината. Общината е получила средства по програмите „Околна среда“ и „Регионално развитие“. Изплатени са  над 1,4 млн лв на фирмата изпълнител по водния цикъл, съобщи зам. кметът Румен Стоилов и добави, че работата по нови строителни площадки ще започне идната седмица.

Очаква се през тази седмица да бъдат изплатени още около 3,5 млн лева верифицирани разходи от министерството на околната среда и водите. Подготвят се и нови актове за извършени строителни – монтажни работи за 2,5 млн лв, уточни още зам. кметът. Продължава попълването на дупките в кварталите „Дружба“, „Сини камъни“,  Центъра, „Речица“, „ Надежда“ и селата Калояново, Голямо Чочовене, Селиминово, Гавраилово, Чинтулово, Малко Чочовене.