Д-р Таня Андреева: За мен е чест да съм в листата на БСП лява България във В. Търново и ще оправдая полученото доверие
Д-р Таня Андреева: За мен е чест да съм в листата на БСП лява България във В. Търново и ще оправдая полученото доверие / снимка: Пресцентър - БСП

Д-р Таня Андреева е кандидат за народен представител от парламентарната листа на коалиция “БСП лява България” за Великотърновски избирателен район. Заема  трето място като представител на гражданската квота. Родена е през 1973 г. Лекар, магистър по медицина, специалност „Акушерство и гинекология“ и по „Здравен мениджмънт“. Изпълнителен директор на болница „Шейново“ - София  в периода 2011-2013 г. Била е член на съвета на директорите на болница „Шейново“- София (2008-2011г.) и на управителния съвет на Столичен медицински холдинг (2006-2008г.). Министър на здравеопазването в кабинета на Пламен Орешарски. Омъжена е, има едно дете.

- Д-р Андреева, кои са личните каузи, с които вие се ангажирате като кандидат за народен представител?

- За мен е изключително важно да продължа всичко, което започнах да правя за системата на здравеопазването като модернизиране на спешната помощ и промяна в начина й на работа, обучението на кадри за спешните центрове, оздравяване на лечебните заведения. Ние ги намерихме с големи дългове, само за четири години над 360 млн. лв. са натрупаните дългове на лечебните заведения, което поставя под риск милиони пациенти да не могат да получат качествена медицинска помощ в тях. За мен изключително важен е и проектът за електронното здравеопазване, който ще направи по-прозрачна работата както на болничните заведения, така и на НЗОК и на всички институции, които участват в системата на здравеопазването.

-Българското здравеопазване сякаш е изпаднало в дълбока кома… Кои са спешните мерки които ще реанимират системата и ще я направят работеща и полезна за гражданите?

- Всяка мярка е спешна в една система, която изпитва дълбоки проблеми както по отношение на финансирането на дейността, така и при оказване на бърза и навременна, спешна медицинска помощ в по-малките населени места. По време на управлението на ГЕРБ над 17 лечебни заведения фалираха и затвориха врати, включително болниците в Елена и Полски Тръмбеш. За мен и екипа, с който ще работя, това ще бъде една от личните ми каузи - да можем да осигурим равномерен достъп до медицинска помощ на всички, живеещи на територията на областта и в страната, а от друга страна грижата към уязвимите групи – бременни, деца и възрастни.

-Както споменахте, в региона бяха закрити две болници… Какво е състоянието на останалите лечебници и има ли опасност и те да затворят врати?

-Имаше подобна сериозна опасност за областната болница във В. Търново, която беше в тежко финансово състояние в началото на 2013 г. Благодарение на съвместните усилия на новото ръководство на лечебното заведение и на Министерството на здравеопазването, тя е оздравена и в момента има положителен финансов резултат. В болницата успяхме да разкрием модерен център за диагностика на онкологични заболявания и на други социално значими заболявания. Стартира ремонт на реанимацията, на вътрешно отделение, обновено е детското отделение. Според мен грижите и на министерството, и на директора д-р Стефан Филев дават своите резултати и пациентите могат да бъдат спокойни.

- Ще продължат ли субсидиите за общинските болници?

- Иска ми се да продължат, тъй като те са жизнено необходими за общинските лечебни заведения. Тези субсидии бяха спрени при управлението на ГЕРБ, ние ги възстановихме, с което дадохме глътка въздух на тези болници, тъй като в тях се лекуват около 2 млн. българи. Те трябва да получават качествена медицинска услуга. Никой няма право да излага на риск живота и здравето на тези хора, принуждавайки ги да пътуват стотици километри, за да намерят специалист и лечебно заведение, които да се погрижат за тях.

- Кога ще бъде модернизарана спешната помощ?

- Проектът за модернизация на спешната помощ беше стартиран от правителството на Пламен Орешарски. Той предвижда обновяването на 35 центъра и филиала на спешната помощ в страната с апаратура и линейки. Тази година стартира и обучението на първия випуск от парамедици и лекарски асистенти, които ще влязат в системата на спешната помощ. Това е един дългосрочен проект и не може да се случи в рамките на една година, тъй като изисква и сериозен ресурс. Само тази година около 20 милиона влязоха в спешната помощ  - това са пари от бюджета на държавата. За следващия програмен период са договорени над 120 милиона европейски средства, за да се реорганизира работата на спешната помощ в страната. Важно е хората да знаят – тези пари са осигурени и още следващата година ще трябва да се усвояват.

-Кога ще имаме електронна здравна карта и какви са ползите от проект за електронно здравеопазване?

-Ние действително стартирахме проекта за електронно здравеопазване. Лошата новина е, че служебният министър на здравеопазването спря този проект и аз не мога да кажа кога той ще бъде факт. Ако се беше движил по плана, който ние имахме, в рамките на две години щеше да бъде изградена единна информационна система с електронни регистри и с електронна пациентска здравна карта. Но днес не мога да бъда оптимист. За да се постигнат големите цели в здравеопазването, както и в другите важни социални сектори, са необходими приемственост и единение между политическите партии. Всеки следващ министър трябва да продължава започнатото, за да стигнем до крайния резултат. Ако всеки спира извършеното от предишните управления, за съжаление още дълго ще си говорим за важните приоритети в сектор здравеопазване.

-Как върви вашата лична кампания тук в региона?

-Добре върви. Аз изключително много се радвам на срещите, които имам във Великотърновска област, виждам добронамерени и усмихнати хора. Прави ми впечатление, че много добре познават работата ми като министър. Може би хората не знаят достатъчно за личния ми живот, за това, че съм лекар и имам  5-годишен син, който е голямата ми любов. Имам прекрасно семейство и приятели, на които мога да разчитам и с които сме екип в тежки ситуации. Това трябва да се случва и в политиката  - хората да бъдат отбор, за да постигат големите резултати.

-Тази кампания минава под мотото на преференцията, а и вие се борите за преференциален вот. Хората знаят ли как да използват тази възможност?

-Не всички знаят. За първи път Изборният кодекс дава възможност на парламентарни избори хората да могат да изберат своя кандидат. Всеки може  да сравни кой какво е направил, кой с какво може да бъде полезен и аз ги призовавам да използват възможността за мажоритарен избор. Смятам, че в парламента, където се прави законодателството на България, е важно да влязат хора, които имат капацитет и разбират от сектора, в който са работили.

-Какво още бихте казали на хората, които четат това интервю, за да ги спечелите за вашата преференция под номер 3?

-Аз съм кандидат от листата на “БСП лява България” и съм под номер 3 в преференциалния вот. Но ще им кажа още хубаво да мислят на 5 октомври. Денят на изборите не е ден за емоции, а ден за прагматизъм. Хората трябва добре да преценят кои са партиите, които не просто искат да управляват заради властта, а кои са партиите, поемали ангажименти и след това са ги изпълнявали. За мен БСП е партията, която е заявявала винаги най-ясно социалните си ангажименти към майките, децата и възрастните хора, към доходите и пенсиите. Затова избрах да съм кандидат на “БСП лява България”. За мен е чест да съм част от великотърновската листа и ще оправдая полученото доверие.