Цветан Цветанов: Важно е да заложим на иновативен подход и нови тенденции в образованието
Цветан Цветанов: Важно е да заложим на иновативен подход и нови тенденции в образованието / снимка: Пресцентър - ГЕРБ

Много е важно да заложим на иновативния подход и на най-новите тенденции в образованието. Това действително ще привлече учениците в класните стаи, заяви зам.-председателят на ГЕРБ и водач на листата на партията във Великотърновска област Цветан Цветанов на среща с учители и университетски преподаватели от старата столица. В закона за народната просвета трябва да се акцентира върху детската градина, обясни Цветанов. По думите му, детските градини са основата, от която тръгва бъдещето развитие на всяко едно дете, и когато там има добри условия, детето влиза много по-добре подготвено в предучилищна възраст. Според Цветан Цветанов трябва да се направи и по-силна връзката между родители, учители и ученици.

„Не са малко случаите, в които родителите смятат, че цялата тежест трябва да падне върху българските учители. Аз не смятам, че това е правилно, защото семейната среда винаги дава основата на едно дете  какво ще бъде неговото поведение в училище, както и какво ще бъде неговото развитие”, отбеляза Цветан Цветанов. Според него необходимо е да се засили и връзката между средното образование и бизнеса. Заместник – председателят на ГЕРБ подчерта, че в този подход много важна роля имат професионалните гимназии, защото те дават по-добра възможност за реализация на своите възпитаници.

„Ние искахме, заедно с партньорите ни от Бавария да разработим подобни модели, в които професионалните училища да могат да разчитат на обмяна на опит. И когато примерно един ученик завърши своето средно образование да може в рамките на около 6 до 9 месеца да има възможност да посети Бавария и там да се потопи в реалната практика”, припомни Цветанов. „Не смятам, че трябва да се прави поредният експеримент, а  в диалог с преподавателите, директорите, бизнеса да въведем тези тенденции, които могат да осигурят повече работни места”, добави Цветан Цветанов.

„Изключително важно е да заложим на диалога с местната власт”, посочи още кандидатът за народен представител. Това според него ще даде възможност учебните заведения да се включат в програмите за енергийна ефективност, които водят до около 30% икономии от делегирания бюджет. Цветан Цветанов се ангажира с по-бързо провеждане на обществените поръчки при саниране на училищни сгради, развитие на спортно-материалната база, с промени в Кодекса на труда за по-ранно пенсиониране на учителите, с по-високи възнаграждения в предучилищното и училищното образование.

Преподаватели от Великотърновски регион подкрепят работата на ПП ГЕРБ по отношение на образованието, стана ясно по време на работната закуска, продължила близо два часа. В листата на партията има петима университетски преподаватели от Велико Търново, Свищов и представители на средното образование, което е показателно за сериозното отношение на ГЕРБ към развитие на образованието.