Специалист: Пластмасите вредят на репродуктивната система
Специалист: Пластмасите вредят на репродуктивната система / снимка: ThinkStock/Getty Images

Все по-мащабното използване на пластмаси и консумацията на храни, които съдържат хормони (като пилешко или телешко месо), сериозно вреди на репродуктивната система на хората.

Това съобщи пред журналисти проф. Нери Лауфер, световноизвестен консултант по ин витро.

Пластмасите съдържат вещества, които имитират женски хормони и така влияят негативно върху половата система. Някои медикаменти като антидепресантите или видове лечение като химиотерапията също оказват негативно влияние върху репродуктивната система, посочи професорът.

За съжаление, в страните от Западна Европа и в САЩ репродуктивните проблеми зачестяват, като причините за възникването им се делят поравно между жените и мъжете. България не е изключение от статистиката, допълни проф. Лауфер.

По думите му, най-честите причини за стерилитет при двойките са напредналата възраст на жената, лошото качество на половите клетки и при двата пола, болестите на репродуктивната система. „Ин витрото е чудесна възможност за много двойки да имат деца, но не бива да се отлага прекалено дълго", посочи още професорът.

Той съветва младите жени да не отлагат зачеването и раждането на дете заради образованието и кариерата си. Когато се стигне до ин витро, най-важният критерий е възрастта на жената, допълни професорът.

Той обясни, че в Израел сурогатното майчинство е легализирано и е съпътствано с прозрачна процедура, която защитава както бъдещите родители, така и „майката под наем". По време на процедурата и бременността с двойката и със сурогатната майка работят психолози. Целта е сигурност, че няма да се стигне до експлоатация от страна както на родителите, така и на жената, която износва плода, допълни проф. Лауфер.