ВСУ официално откри новата учебна година
ВСУ официално откри новата учебна година / ВСУ „Черноризец Храбър”

С официална церемония в присъствието на кмета на Варна Иван Портних бе даден старт на учебната година във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. На церемонията присъстваха представителите на президентското и ректорското ръководство на университета,  представители на изпълнителната и съдебната власт, директори и председатели на ученически съвети на средни училища и гимназии, членове на браншовите настоятелства, студенти и възпитаници на най-големия частен университет в България. Сред официалните гости бяха и проф. Алън Розенбаум - президент на Американската  асоциация по публична администрация и директор на Института по публична администрация и публични услуги към Международния университет във Флорида, Маями и проф. инж. Хенк Ян Ферхаген - преподавател по брегово инженерство към Департамента по строително инженерство на Технологичния университет в Делфт, Нидерландия, както и повече от 40 студенти от Белгия, Полша, Испания, Португалия и Казахстан, които ще се обучават в университета в рамките на мобилност по програма „Еразъм+“.

Ректорът на Варненския свободен университет проф. д.пс.н. Галя Герчева даде официалния старт на учебната 2014/2015 година. "За всички нас днес е празник, празник на одухотворената надежда, каза в приветствените си думи президентът на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова. Университетът ни събира за пореден път, за да заявим, че заедно можем да хвърлим мост между времената, да проектираме и построим моста към икономиката на знанието и интелигентната специализация, да се вречем, че няма да пожалим сили и няма да превием гръб, устремени към държавата на духа".

"През тази година Варненският свободен университет ви предлага пакет от нови проекти, богата палитра от магистърски програми, интересни майсторски класове, престижни стажове в европейски институции и бизнес структури. Използвайте безбрежното море на информационните и социалните мрежи, но пазете своята индивидуалност и защитавайте своята свобода и право на самостоятелно мислене, на собствено мнение, което приемаме като мярка за качествено образование", сподели още проф. Недялкова.

По време на церемонията тя връчи удостоверенията за стипендия и студентските книжки на лауреатите на Националната стипендиантска програма на Варненския свободен университет „Аз ще уча и ще успея в България“.

От името на стипендиантите приветствие и поднесе първокурсничката в специалност „Хореография“ Кристина Христова – участничка в музикалния формат „Х Factor“, която изненада публиката със символичното изпълнение на песента „Аз не съм сама“.
Като едно от богатствата на Варна, определи Варненския свободен университет в приветствените си думи кметът на града Иван Портних.

Проф. Алън Розенбаум се обърна към студентите с разказ за великия американски президент Томас Джеферсън – автор на декларацията за независимостта, според когото създаването на университет е най-важното нещо за отстояване на демокрацията в една страна. Това, което днес предприемате е свързано не просто с вашето собствено развитие и развитието на вашата страна, а с осъществяването на демокрацията тук, в тази страна, посочи проф. Розенбаум.

Подарък за всички присъстващи на церемонията бе танцовото шоу и модно ревю на студенти от катедра „Изкуства“ и участници в представителните спортни отбори на университета.

Непосредствено след откриването на учебната година ректорът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ проф. д.пс.н. Галя Герчева проведе работна среща с директори на средни училища в страната и обсъди с тях инициативи за партньорство между Варненския свободен университет и средните училища.