Мечка нападна кошери край Карлово
Мечка нападна кошери край Карлово / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Мечката, която преди дни разби пчелини край карловския квартал Сушица, отново е нападнала кошери.

Това е станало вероятно в петък вечерта, като животното е унищожило 5 кошера, съобщи за Дарик директорът на Държавното горско стопанство в Карлово инж. Мико Павлов.

„Това е второ нападение над моите пчели. Първото бе преди 10 дни, когато бяха унищожени 3 кошера. Вече разбитите са 12, а пчелинът ми се намира на 100 метра от последните къщи", разказа пострадалият стопанин Георги Христов.

Най-вероятно това е една и съща мечка, която през миналата седмица 3 пъти разбива кошери на други двама стопани в квартал Сушица. По снимките на главата и по размера на лапата специалисти предполагат, че става дума за младо мъжко животно - около 4-5-годишно.

Утре в 11 часа комисия, съставена от представители на РИОСВ - Пловдив, Горското стопанство, община Карлово и местната ветеринарна служба, ще огледа щетите по пчелина и ще състави протокол. Това се случва за трети път в рамките на десетина дни.

Стоян Иванов, на когото мечката разби на 2 пъти общо 19 кошера в карловския квартал Сушица, продължава да патрулира нощем на пчелина си. През миналата седмица той се сблъска очи в очи с мечката, докато охраняваше кошерите си.

„Тя не се плаши нито от пиратки, нито от викове на хората, нито от форсирания двигател на колата. Най-добре е да сложим електропастир, така и животното ще бяга от кошерите, и ние ще си опазим пчелите", коментира Иванов.