Шаламанов: Няма окончателно решение за ранното пенсиониране на военнослужещите
Шаламанов: Няма окончателно решение за ранното пенсиониране на военнослужещите / снимка: БГНЕС

Към момента няма окончателно решение, свързано с ранното пенсиониране на военнослужещите. Има мерки, изисквани от Европейската комисия, и на тях трябва да бъде отговорено. Това е казал министърът на отбраната Велизар Шаламанов пред военнослужещите във военното формирование 26 400 в Благоевград, съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство.

Шаламанов е поискал от министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков на всички срещи, на които се обсъжда темата с промяната на ранното пенсиониране на военнослужещите, да присъстват експерти от Министерството на отбраната.

„Ще настоявам да се работи по реалистични варианти, които да бъдат обосновани, за да се защитят интересите на военнослужещите, съобразно опита в страните от Европейския съюз", e заявил министърът на отбраната. По думите му, на този етап въпросът е по-скоро на експертно ниво.

На въпрос, свързан с изплащането на 20-те заплати при пенсиониране, министърът на отбраната е изразил мнение, че те не трябва да отпадат. В допълнение към тях стои въпросът и за преподготовката на военнослужещите, особено за завършилите технически специалности, както и за възможността да получават акредитирани цивилни сертификати, за да упражняват гражданска професия след пенсиониране, e посочи. министърът.

По отношение на средствата за отбраната в бюджета, министърът на отбраната e бил категоричен, че основен ангажимент в оставащите седмици ще бъде първо да се осигури нормалното функциониране на военните формирования. „Ще се стремим да осигурим максимално възможните средства за функционирането на поделенията", е заявил министър Шаламанов и е подчертал, че ще постави тази тема и пред премиера проф. Георги Близнашки.

Военнослужещите са поставили въпроси, свързани с липсата на облекло и на защитни средства, както и с необходимостта от по-добро медицинско обезпечаване, възможности за създаване на езиков кабинет във военното формирование и др.

Пред студенти и преподаватели в Американския университет в Благоевград министър Велизар Шаламанов e изнесъл лекция на тема „Сътрудничество в Югоизточна Европа" с акцент върху сигурността. „Сътрудничеството в НАТО и в Европейския съюз дава повече сигурност и развитие за Югоизточна Европа. Нито една държава не може да гарантира своята сигурност, ако се самоизолира", е заявил в лекцията си министър Шаламанов.