Мая Манолова пред стотици на протест: ГЕРБ стои зад увеличението на цената на тока
Мая Манолова пред стотици на протест: ГЕРБ стои зад увеличението на цената на тока / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Над 350 души се включиха в протест срещу повишението на цената на тока в Кюстендил. Той се проведе на алеята при театъра и завърши с шествие до площад „Велбъжд", водено от водачът на листата на „БСП- Лява България" Мая Манолова.


ДКЕВР се очаква утре да вземе решение за повишаване цената на тока, с предварително обявените- 10%.
„Защо с 10%, защо не с- 8, 6 или 4%, защо се увеличава цената на тока, защото Електроразпределителните дружества поискаха 10% увеличение, за да си пълнят касите, хората в България да станат донори на техните печалби.
Съгласни ли сте да плащате скъп ток?, попита протестиращите Мая Манолова и получи отговор- НЕ, НЕ, НЕ...
Скъп ток продават американските „марици" и слънчевите централи. През 2012 г. правителството на ГЕРБ включи 1000 мегавата скъп ток от слънчеви централи. Той е повече от 10 пъти по - скъп от този произвеждан от АЕЦ- Козлодуй, 46 лв. срещу 700 лв.! Сега с това увеличение- ДКЕВР, правителството на Близнашки и ГЕРБ искат да не пипат печалбите на скъпите централи. Нашето правителство положи началото на предоговаряне на споразумението с американските „марици" и слънчевите централи, тока който предлагат да е по- евтин. Вместо да продължат преговорите, те избраха по лесното решение- да накарат българските граждани да плащат дебелите сметки", коментира Мая Манолова.
Не на монополите! Няма да плащаме скъп ток!, скандираха протестиращите кюстендилци.


„Зад това увеличение, някои смятат, че стои ДКЕВР, но ние всички знаем, че комисията изпълнява поръчката на Бойко Борисов и ГЕРБ, защото те заедно с Плевнелиев назначиха Близнашки, а той назначи ръководството на ДКЕВР. Зад скъпите сметки на за ток стои политиката на ГЕРБ", каза водачът на листата на „БСП- Лява България" Мая Манолова. Тя призова хората, ако ДКЕВР утре увеличи цената на тока, да се съберат на нов протест в четвъртък, на същото място от 17, 30 ч.
Манолова отчете, че след протеста на 5- ти септември, бяха прекратени всички уволнения на кадри в Кюстендилска област и допълни- „Показахме, че когато сме заедно и не се примиряваме сме силни". В отговор прозвучаха възгласи ПОБЕДА!


Адвокат Алексов, активен участник от февруарските протести, заяви: „Накарахме тогава ГЕРБ сами да избягат, защото се страхуват от народното възмездие. Сега, успяха с помощта на ДПС да свалят правителството на Орешарски и се назначи правителство на Близнашки, което е второ герберско правителство.


„Ние сме най- унижените от обществото. Уважаеми управляващи, г- н президент долу ръцете от цената на тока, защото пак ще го плаща скъпия ток бедния български пенсионер, които се бори да оцелее физически. Тези, с хилядите и милиони левове им е лесно да плащат високия ток", каза на протеста председателят на Съюза на пенсионерите Малинка Чингарска.