Министър Порожанов е обсъдил с икономисти мотивите за актуализация на бюджета
Министър Порожанов е обсъдил с икономисти мотивите за актуализация на бюджета / Sofia Photo Agency

Проектът за актуализацията на бюджета за тази година е експертна прогноза, която ще се оцени от следващия кабинет и парламент. Това е заявил министърът на финансите Румен Порожанов по време на представянето на мотивите за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2014 г. пред водещи икономисти и финансови анализатори от неправителствения сектор и от академичните среди днес в Министерството на финансите, съобщава пресцентърът на МФ.

Министър Порожанов е коментирал, че анализът на изпълнението на параметрите по приходите очертава сериозно изоставане на годишна база спрямо планираните приходи за 2014 година. Той е посочил, че причините за това са комплексни - макроикономически, административни, нормативни и други. Освен че е била надценена прогнозата за икономическата ситуация, е подценено и влиянието на редица неблагоприятни фактори - като намалялата база за събиране на данъците, влошената икономическа среда, липсата на политическа стабилност, минималните инвестиции и оттеглянето на инвеститорите от страната ни.

Министър Порожанов е припомнил, че министерствата е трябвало да работят с 22 процента намален бюджет - 12 процента са редуцирани още при планирането на бюджета заради осигуряването на ресурс за Публичната инвестиционна програма, пет процента е бил заложеният буфер за ведомствата и допълнителни пет процента икономии са наложени през юли тази година след приемането на актуализацията на бюджета на НЗОК.

Финансовият министър е обяснил по време на срещата, че след поредица от срещи и консултации с министерствата, те са заявили 1 млрд. лв. недостиг на средства до края на годината. От своя страна МФ е минимизирало заявените разходи до нормални граници, необходими за функционирането на ведомствата. Според Порожанов повечето проблеми са в нереформираните структури.

Министър Порожанов е посочил, че предложеното повишение на тавана на дълга в актуализацията на бюджета е и с превантивна цел. Предвидено е осигуряване на допълнителен дълг в размер до 4,5 млрд. лв. за 2014 г. за финансиране на по-високия дефицит и за осигуряване на надежден буфер за ликвидна подкрепа на банковия сектор.

Някои от поканените икономисти са представили писмени становища по ЗИД на ЗДБРБ за 2014 г., като в последвалата дискусия повечето участници са изразили мненията си "за" и "против" необходимостта от актуализация на бюджета и по отделни параметри от законопроекта.

Подобен род дискусии с икономистите и финансовите анализатори са традиционни за МФ и активното участие на експертите допринася за конструктивния диалог по една от най-важните теми за държавата, посочват от МФ.