Забавачки ще предлагат специална храна за деца с хронични болести
Забавачки ще предлагат специална храна за деца с хронични болести / DarikNews.bg, архив

Деца с хронични заболявания да могат да посещават всяко детско заведение, като за тях да е осигурено специално меню, гарантиращо безпроблемното им адаптиране сред останалите малчугани. С тази цел в община Варна инициира днес дискусия на тема „Специфика при хранене на деца от 0 до 7 г. с хронични заболявания, посещаващи детски заведения в община Варна. Интегриране на деца с хронични заболявания в детските заведения”.

„На национално ниво 66.9% от малчуганите страдат от хронични заболявания, а в началния курс – 35%. В същото време е изключително трудно такива деца да посещават детските заведения, защото за тях се отпускат повече средства, само ако са записани в специализирано заведение”, посочи Нели Вълева, началник-отдел „Лечебни заведения и ДУЗ” в общината. Тя съобщи, че в морската столица интеграцията на такива деца се прилага успешно благодарение на доброто сътрудничество на институциите и в момента стотици малчугани посещават забавачка наравно с останалите. За да се приложи този опит в цялата страна, е нужно полагащата се субсидия от около 3 000 лв. годишно да се отпуска за всяко дете с хронично заболяване, независимо в какво детско заведение постъпва.

В дискусията участваха медици, представители на пациентски организации, управители на детски кухни и др.

Предстои изработване на специални менюта със съдействието на проф. д-р Виолета Йотова и доц. д-р Миглена Георгиева от МБАЛ „Св. Марина” – Варна и педиатърът доц. д-р Ружа Панчева.

Предложението за промяна в начина на отпускане на субсидията и въвеждане на специалните менюта ще бъде изпратено за разглеждане в Народното събрание.