Образуваха досъдебно производство за фалшиви бюлетини. Сигналът свързан с Хасково
Образуваха досъдебно производство за фалшиви бюлетини. Сигналът свързан с Хасково / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Прокуратурата е образувала досъдебно производство по сигнал за отпечатване на фалшиви бюлетини, съобщи прокурор Илона Кръстенякова по време на заседанието на Изборния борд към служебното правителство.

„Става въпрос за държане на бюлетини и става въпрос за образци, които по никакъв начин не биха били годни да се използват за гласуване. Става дума за 52 броя. Нали разбирате, че не биха могли да окажат кой знае какво влияние като бройка. Образувано е досъдебно производство по сигнал на дирекция на полицията. Най-вероятно ще бъде прекратено - това е мое мнение, защото става въпрос за негодни бюлетини. Това е образец. Не смятам, че трябва да се нагнетява обстановката", добави тя.

Сигналът е свързан с Хасково, уточни зам.-шефът на Главната дирекция "Криминална полиция" в МВР Георги Арабаджиев.

До 26-ти септември са образувани 16 досъдебни производства по сигнали за нарушаване на изборното законодателство.

Едно от тях е свързано с даване на подкуп в замяна на упражняване на вот, а други девет са за организиране на имотна облага срещу упражняване на избирателното право.

„Има неправомерна дейност, като тя е най-вече акцентирана във фирмите за чистота - очевидно гражданите, които работят в тях, са най-политически неукрепнали и към тях са насочени най-големите стремежи на партиите и на лицата, които искат да купуват вот", обясни Георги Арабаджиев.

По думите му се наблюдава и една степен на неудовлетвореност в някои категории граждани:

„Тези, които са готови да продадат гласа си, те са неудовлетворени, защото не се явяват купувачите. А те не се явяват, защото нямат пари. Изобщо свободният паричен ресурс за тези избори е много по-ограничен от други избори. Друга категория неудовлетворени граждани са застъпниците, които са били на предходни избори. Очевидно това са категория лица, които са трансмисията в неправомерната дейност и парадоксалното в ситуацията е, че тази категория лица ни оказва много голямо съдействие, тъй като нямайки възможност сега да са застъпници за определена партия, но знаейки за механизма на купуването на гласове, са наши много ценни помощници в момента".

„На някои места се оказва, че трябва да осигурим физическа охрана на лица, за да бъдат набити", каза още Арабаджиев.