Председателят на РИК: Кампанията е “прекалено спокойна”
Председателят на РИК: Кампанията е “прекалено спокойна” / Дарик Добрич

Приключиха обученията на всички секционни избирателни комисии /СИК/ в 8-те добрички общини. 85% от членовете са участвали и са получили удостоверения и по 3 книжки с методически указания, съобщи председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ Диана Далакманска. Някои политически сили нямат представители във всички СИК, които са 383 в региона, и се налага да се допълват съставите от други партии. Интересът към секционните комисии за тези избори е голям, каза Далакманска, няма непопълнени секции и замените на представители, които текат все още, не са много.

Постъпилите в РИК-Добрич жалби са четири - за агитационни материали, разлепени на неподходящи места в общини Добрич и Добричка и за вписването в избирателните списъци в Крушарско на седем починали лица. По последната жалба е направена проверка в община Крушари. Тя показала, че в секцията в село Лозенец действително има трима души, които са починали преди изготвянето на окончателните списъци, и те ще бъдат заличени до 5 октомври. За други две имена в жалбата - на жители на Коритен и Бистрец, е установено, че са в базата данни за населението в селата и няма информация да са починали, а другите две имена не съществуват нито в базата данни и в избирателните списъци, казаха от РИК.

Диана Далакманска определи предизборната кампания в Добричко като "прекалено спокойна", организационно-техническите дейности се вършат в срок, политическите сили се отзовават на всички изисквания. Тече приемането на документите на застъпниците на партиите, като досега са одобрени на три от тях. Срокът е до 4 октомври.

На сайта на РИК вече е публикуван списък с местата, позволяващи на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването да гласуват за кандидати за народни представители на 5 октомври.