Синоптиците прогнозират сняг в средата на октомври
Синоптиците прогнозират сняг в средата на октомври / © снимка: Sofia Photo Agency, архив

Въпреки че началото на седмицата ще започне със слънце, то студът ще се завърне с пълна сила още на 1 октомври. Тогава ще започне понижаване на температурите и на 19 октомври се очаква да падне първият сняг. Това стана ясно от прогнозата на Националния институт по метерология и хидрология към БАН, цитирани от в. „Труд".

През октомври ще бъде хладно. Още на 1 октомври, сряда, облаците ще се завръщат. Температурите бавно ще започнат да се понижават с по 1-2 градуса и в края на първата десет дни ще са стигнали до 14 градуса.

От средата на октомври отново облачността ще отстъпи на слънчевото време и очакваните температури ще са между 17-18 градуса.

На 19 октомври се очаква да падне сняг. До 25 октомври времето ще е нестабилно и ще се редуват топли и доста хладни дни.

Последната седмица на октомври ще бъде ясна и макар градусите да са между 10 и 13, ни очаква приятно време.

Средната месечна температура през октомври ще бъде между 11 и 15 градуса, във високите полета между 8 и 11 градуса, в планините от 4 до 8 градуса.

Очаква се средната сума на валежите да е между 40 и 60 литра на квадратен метър.

Междувременно днес снежната покривка на Черни връх е била 10 сантиметра, а на връх Ботев - 15. Това съобщиха за Агенция „Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). Най-високи температури са отчетени във Видин, Оряхово и Сандански плюс 24 градуса. Най-ниската максимална температура е 17 градуса, като е била отчетена в Разград и Шумен. Максималната температура в столицата е 19 градуса. По върховете са измерени минус 4 градуса на връх Мусала, връх Ботев нула градуса и на Черни връх плюс 1 градус. В местността Рожен температурата е била 5 градуса.

Прогноза за времето на 29 септември, понеделник, може да прочетете ТУК