Вирус ни поваля с 38 градуса температура
Вирус ни поваля с 38 градуса температура / © Thinkstock/Getty Images

Вълна от остри вирусни инфекции поваля деца и хора в активна възраст в страната, съобщиха общопрактикуващи лекари, цитирани от „24 часа". При най-малките и учениците често има и ангини.

Не са изследвани причинителите, но според клиничната изява се подозират риновируси. Успоредно с тях все още има и много чревни инфекции и често се доказват ротавируси.

Всеки ден през кабинета минават по около 20 деца, каза д-р Таня Дипчикова, чиято практика е в Пловдив. Еднакво засегнати са най-малките, които ходят на детска градина, и децата в училищна възраст. Проявите са висока температура, хрема, кашлица. Около 10% правят и гнойни ангини, уточни д-р Дипчикова. Ларингити също има, но рядко. Според нея вирусните инфекции се покачват отчетливо 10-ина дни, след като децата са тръгнали на училище.

Има доста ангини, предимно сред децата, съобщи д-р Бисер Георгиев от София. Това са усложнения вследствие на нелекувани вирусни инфекции, допълни той. Вирусната инфекция протича с температура над 38 градуса, хрема, болки и дразнене в гърлото, промени в гласа, кашлица. С такива оплаквания идват по около 10 деца и възрастни на ден, уточни д-р Георгиев.

Има повече болни, но вълната все още не е много голяма, каза д-р Екатерина Найденова с практика в Студентски град в София. Според нея причината за увеличението на вирусните инфекции е рязката промяна във времето - има условия за лесно изстиване, обмяна на вируси и отслабване на имунитета. Има и случаи на повръщане и разстройство, но от няколко години тези вирусни инфекции станаха целогодишни, не приключват с лятото, допълни д-р Найденова.