В театъра отдавна са изпреварили политиците, кукловодите са на сцената пред очите на публиката
В театъра отдавна са изпреварили политиците, кукловодите са на сцената пред очите на публиката / снимка: БГНЕС

Задкулисието в театъра отдавна е минало - за разлика от политиката, на сцената отдавна кукловодите са излезли пред паравана и заедно с куклите си приемат аплодисментите или критиките на публиката. Това каза в интервю за Дарик директорът на Столичния куклен театър Кирякос Аргиропулос. Според режисьора е време и на политическия терен кукловодите да излязат на сцената. „Публиката" също можела да им дръпне завесата, иначе българите ще продължат да гледат „лош спектакъл, за който си плащат и в края, на който ръкопляскат".

Дни след края на осмото издание на Международния фестивал на кукления и уличен театър „Панаир на куклите" директорът и художествен ръководител на Столичния куклен театър Кирякос Аргиропулос разказа в ефира на Дарик за фестивала, за театъра, за децата и куклите. Говори за уличния театър, който с бавни стъпки се налага и в България, за достъпа на българите до театъра и за това колко важно е изкуството за най-малките, а тъкмо куклите на сцената са първата им среща с него.

Децата връщат възрастните в театъра

„Обичам да се разхождам между публиката, между касите, да видя как върви продажбата на билети. Стоеше една майка с детенце и казва: „Какво ще дават днес?" Иска да се поправи, но не можа да намери точната дума - казва какво ще прожектират, търси думата и накрая казва „Какво ще играят?", с усмивка разказва директорът на театъра.

Той и предлага пиеса, подходяща за възрастта на детето, а тя му признава, че живее от пет години в София, но не е ходила заедно със съпруга си на театър. „Това ще бъде първото им посещение заради детето. Което е страхотно - поздравих ги и им препоръчах и без дете да дойдат, защото имаме постановки за възрастни", спомня си Кирякос Аргиропулос.

Режисьорът признава, че понякога се вдетинява. „Понеже много обичам децата, често се спирам, поглеждам ги - потапят се в тази измишльотина театър, работи им фантазията, смеят се, ръкопляскат - те директно си говорят с актьорите - страхотни са!", с емоция обяснява той. Сравнява децата днес с тези от преди пет-десет години и подчертава, че сегашните деца идват добре облечени на театър, не късат, изключват си телефоните и реагират далеч по-бурно като публика.

„Имах една позната учителка, която често ми казваше: „Цял живот, г-н Кирякос, съм се старала да не се вдаскаля" и аз така от време на време се улавям, да не се вдетиня", казва за децата и театъра Кирякос Аргиропулос.

Питам режисьора няма ли и театралите да реагират както хората от цирка, които неотдавна възроптаха, че сравняват парламента с цирк и така принизяват изкуството им". „Задкулисие", „кукловоди", „марионетки" са най-често използваните думи през последните няколко години, когато се говори за връзките между политиката и олигархията.

В театъра отдавна са изпреварили политиците кукловодите са на сцената пред очите на публиката
netinfo

В политиката са марионетки, но не водени от актьори

„Разликата е тази, че те са марионетки, но не са водени от артисти", казва режисьорът за политическата класа. Смята, че българите сме наивни - въпреки че виждаме как дадена фигура е подставено лице, той отново печели на избори и е в политиката.

Роденият в Полша режисьор в семейство на гръцки емигранти от Гражданската война не крие, че се вълнува какво се случва в България. Избрал е да живее и да работи в страната ни - една от трите му родини.

Говорейки за политиката прави паралел с реакциите на гърците след кризата на фона на търпението на българите. „Има политици, които са направили такива зулуми, че не трябва по улицата да се показват", казва Кирякос Аргиропулос. И разказва за случай в Гърция, при който гонят от заведение такъв политик. „Когато дойде кризата, тези, които са управлявали, твърдяха, че нямат нищо общо, че едва ли не извънземни са слезли и са я създали тази криза. Та имаше един такъв случай в Гърция - сяда един мастит известен политик в ресторанта, поръчва си - от съседната маса стават двама младежи, взимат му чинията и му казват: „Хайде, хайде, ти се наплюска, достатъчно си ял!" и го гонят навън", разказва режисьорът. Допълвайки, че това е реален протест на гърците срещу техните политици.

Българинът гледа лошо представление - плаща си и накрая дори аплодира

Тук, за съжаление, гледаш едни хора, които жестоко те лъжат в очите, не марионетка, не кукла - и гледаш на следващите избори пак той избран, възмущава се режисьорът.

„То е все едно да гледаш лошо представление, не ставаш от стола да напуснеш салона, плащаш си, стоиш докрай и му ръкопляскаш! При нас в театъра е различно - при нас зрителят става, ако не му харесва, особено децата, ако не им харесва - стават, започват да си говорят, скучаят и искат да си ходят", коментира още Кирякос Аргиропулос за разликите между политическата и театралната сцена.

Питам го как стои въпросът с кукловода на сцената днес на фона на постоянните призиви на протестите в страната миналата година да бъде осветено задкулисието в политиката.

„При нас в театъра изпреварихме доста с тези неща - от 60-те години насам има развитие, кукловодът излезе пред паравана. През 60-те години се говореше, че така ще се убие кукленият театър, че куклата ще бъде убита - параванчето, край и никой да не се вижда, правим " а ла кино". Но ето излязоха кукловодите и сега по цял свят кукленият театър се играе на живо, аниматорът стои пред публиката, видимо разиграва куклата, получава овациите директно. Т.е. при нас няма скрити неща", обяснява директорът на Столичния куклен театър.

На репликата ми, че в театъра са постигнали отдавна това, за което част от българите зоват да се случи в политиката, Кирякос Аргуропулос вметва, че политиците в България са може би останали някъде в 50-те години.

„Ние сме ги изпреварили. Да излязат и аниматорите на политическата сцена на светло, за да ги видим и да преценим дали да ги аплодираме или да ги замеряме с яйца", завършва той размислите за политиката.

В театъра отдавна са изпреварили политиците кукловодите са на сцената пред очите на публиката
netinfo

Цялото интервю с Кирякос Аргиропулос може да чуете на Radio.Dariknews.bg