Хенри Кисинджър със съвети за руско-западните отношения
Хенри Кисинджър със съвети за руско-западните отношения / снимка: БГНЕС

Бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър дава съвети за поведението на Запада спрямо Русия в пространно интервю за британския в. "Индипендънт".

Въз основа на богатите си и дълбоки исторически познания Кисинджър припомня, че от 17 век до средата на 20 век Русия е доказала, че може да играе критично важна роля в поддържането на баланса между страните в света, като е осуетила експанзионистките мечти на крал Карл Дванайсети, на Наполеон и на Хитлер. Тук, според Кисинджър, е ключът към западната реакция на руската инвазия в Украйна, отбелязва изданието.

"Не съм съгласен с Путин", казва Кисинджър. "Но защо някой някъде не предложи решение, което да отчита притесненията и на двете страни в контекста на една независима Украйна? Когато Европа каза, че Украйна трябва да избира между Европа и Русия в търговските преговори, може би тя трябваше да каже обратното и ако тя беше казала: Нека да намерим заедно съвместно решение, тогава може би щеше да се постигне голям напредък", казва Кисинджър.

"Лесно е да се демонизира Путин. Разбира се той не е лесен човек, но ние сме виждали и преди подобен тип руски лидери. Но Путин не е и Хитлер", казва Кисинджър. Той добавя, че отношенията на Запада с Русия не трябва да се дискутират във връзка само с един лидер, а като се вземе предвид тяхната дългосрочност в момент, в който Азия се трансформира, а ислямският свят е в постоянен катаклизъм.

Интервюто Кисинджър дава във връзка с премиерата на новата си книга "Световен ред", в която засяга широк спектър от теми - от създаването на Вестфалската система на международни отношения, установила се в Европа след края на Тридесетгодишната война през 1648 г. до актуални геополитически въпроси.

Източник: БТА