Откъде идва обичаят да се чупи бутилка при пускане на кораб по вода?
Откъде идва обичаят да се чупи бутилка при пускане на кораб по вода? / Thinkstock/Getty Images

Откъде идва обичаят да се чупи бутилка при пускане на кораб по вода?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Корабите са много древно и полезно изобретение. Те могат да се използват за осигуряване на храна, за търговия, като транспорт или бойно средство. Те са скъпи и важни. Колкото повече кораби, толкова по-добре. Когато ти потънат гемиите, ти потъват гемиите. Защо споменаваме всички тези очевидни неща? За да е ясно, че пускането на кораб по вода е важно събитие, не е шега работа. Не е като да сковеш една каручка и хайде... Освен това водата крие своите опасности и съдбата на кораба е в ръцете на стихиите. Така че още от най-стари времена пускането на кораб по вода е било съпроводено с ритуал по умилостивяването на божествата. Това е ставало чрез възлияние. Какво представлява възлиянието? Излива се течност. В най-древният вариант това е било кръв. Колело се е животно като жертвоприношение. Най-старото свидетелство за това е от Вавилон, 3 000 години преди Христа. Пускането на кораб е съпроводено с внимателна инспекция и заколването на бик.

В древна Гърция също са принасяли в жертва животни, но на по-късен етап религиозният обред е включвал възлияние на вино. Римляните заимстват този ритуал, добавят разни нюанси. Изобщо целта е да се умилостиви Посейдон, а в римски вариант - Нептун. Кръвта или виното е за него, не за кораба. След налагането на християнството корабите се пускат на вода след тържествена литургическа служба и ново възлияние на светена вода. В някои случаи и възлияние на вино, тоест кръвта Христова. Връзването на бутилка с въже за корпуса на кораба и разбиването и в него е сравнително нова измишльотина. По-зрелищно е от обикновен водосвет или изливане на вино в морето. Пък и обикновено се използва шампанско - течността с най-празничен статут. В интерес на истината чупенето именно на бутилка шампанско е лош избор, защото газираното вино създава напрежение вътре в бутилката и счупването и е по-трудно от обикновена бутилка.

Всъщност чупенето става заради наличието на малки дефекти. Затова трябва да се използва колкото се може по-голяма бутилка, защото има по-голям шанс да има дефекти стъклото. Малки бутилки от шампанско често пъти не успяват да се счупят в корпуса, което минава за лоша поличба. Между другото обичаят е по-скоро католически във варианта, в който го познаваме. След Реформацията в протестантските страни не пускат кораби с такива церемонии. Това е причината и в корпуса на Титаник да не е разбита бутилка. Той е британски кораб, а британците често не са спазвали тази практика. Художествена измислица е, че е имало бутилка, но тя не се е разбила. Няма такова нещо. Забавно е и какво се случва с бутилката шампанско при кръщение на кораб по време на сухия режим в Америка. Понеже няма как да се използва шампанско, нито уиски или бренди, също често използвани в Щатите, те били замествани с плодов сок.

Такива работи с корабите, бутилките и кръщението.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук