Столичните джебчии „работят” в Западна Европа
Столичните джебчии „работят” в Западна Европа / снимка: Dariknews.bg, архив
Столичната полиция работи в непрекъснато сътрудничество със западните служби
75037
Столичната полиция работи в непрекъснато сътрудничество със западните служби
  • Столичната полиция работи в непрекъснато сътрудничество със западните служби

90% от столичните „майстори” по джебчийски кражби „работят” в страни от Западна Европа. Това каза в интервю за Дарик новоназначеният директор на СДВР Младен Маринов.

Само преди дни публично беше представен отчета на полицията в София, според който регистрираните джебчийските кражби, разпространението на наркотици и хулиганските прояви, са се увеличили. Във връзка с интерактивната карта на престъпността, която показва къде стават най-много престъпления и от какъв тип са те, Маринов коментира, че не е редно определени столични квартали да бъдат определяни като „бандитски”, тъй като статистиката се мени с минути.

Като квартали с най-голям брой джебчийски кражби бяха откроени тези, които се намират на територията на 1-во, 2-ро и 7-мо РУП в столицата, както и районите около и в големите молове.

Тенденциите обаче се менят постоянно, смята директорът на СДВР Младен Маринов.

„В никакъв случай не сме искали да нарочим квартали, които са бандитски и опасни за гражданите и най-малко да внушим, че тези квартали не стават за живеене. Напротив, тази статистика се променя постоянно. Последните месеци откриха още два мола, предстои откриване и на трети на Околовръстното, който ще е много голям, и съответно те ще се пренасочат към тези места и след два три месеца ще се очертае друг проблем. Те използват невниманието на хората. Голяма част от хората, като отидат да пазаруват в мола, така са целеустремени към стоката, която искат да купят, да премерят, и си оставят багажа без надзор”, обясни той.

Маринов обясни, че в последните години столичната полиция работи в непрекъснато сътрудничество със западните полицейски служби именно по линия на джебчийските кражби, тъй като почти 90% от родния контингент.

„Там проблемът е много по-голям, тъй като хората са много по-платежоспособни и разполагат с повече средства. Да не кажем, че 90% от контингента, които е специализиран в джебчийски кражби, в момента работи в Западна Европа”, каза Младенов.

Видеонаблюдението в столицата дава сериозни резултати в борбата с наркоразпространението и нелегалната търговия с акцизни стоки, отбеляза шефът на полицията, но допълни, че то струва много пари. Като положителни примери Младен Маринов посочи районите около джамията, и Женския пазар. Той обаче не отрече, че проблемът съществува, а играта на котка и мишка продължава.

„Там, където се очертават такива зони, незабавно се взимат мерки. Това е игра на котка и мишка. Ние ще ги изтеглим сега от Женския пазар, те ще се преместят на „Димитър Петков”, заяви Младенов.