В Турция вдигнаха забраната за забрадки в училищата
В Турция вдигнаха забраната за забрадки в училищата / снимка, архив: БГНЕС

Турското правителство вдига забраната срещу забрадките в гимназиите. Вицепремиерът Бюлент Арънч заяви, че решението е в подкрепа на ученичките, които досега бяха принуждавани да посещават училище без забрадка.

Премиерът Ахмет Давутоглу приветства решението като опит за "демократизация". "На това не трябва да се гледа просто като вдигане на забраната за носене на забрадка. Усилия за свобода и демократизация има във всяка сфера", каза той по частната телевизия NTV.

Камуран Караджа, председател на образователния съюз "Егитим-Сен", смята, че мерките ще предизвикат "травма" в Турция. "Турското общество се връща към Средновековието чрез религията", казва той.

Миналата година в Турция бе премахната забраната за забрадки в държавните институции като част от пакет реформи в подкрепа на свободата и демокрацията. Секуларистите осъдиха тази стъпка като опит за ислямизация на светската държава, пише БГНЕС.

В университетите е позволено жените да бъдат забулени, а съпругите на повечето членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПРС) на Ердоган също носят хиджаб.

Основателят на съвременна Турция Кемал Ататюрк базираше .

Критиците обвиняват Ердоган в опит да подкопае наследството на Ататюрк, който базира новата република върху строгото разделение между религия и държава, но той отхвърля тези обвинения.