Изложбата „Реставрация на паметта. Не/познати художници от една картина ще бъде представена в Кюстендил
Изложбата „Реставрация на паметта. Не/познати художници от една картина ще бъде представена в Кюстендил / dnevnik.bg

Изложбата „Реставрация на паметта. Не/познати художници от една картина" ще бъде представена в Кюстендил. Тя е един интересен изследователски проект на изкуствоведа Пламен Петров и реставратора Илинка Чергарова от екипа на СГХГ.
Произведението на Асен Василиев „Обсъждане на картина" е в основата на експозицията. Създадена в средата на миналия век, творбата многократно е включвана в изложби, но дълго време изобразените в нея личности остават непознати за публиката, а и за специалистите.
Научното любопитство на Илинка Чергарова и Пламен Петров след почти двегодишна работа помага тези потънали в забрава образи да се възродят наново, съобщават от СГХГ.
Изследванията показват, че в платното са изобразени едни от най-изтъкнатите художници на Кюстендил - Владимир Димитров - Майстора, Иван Ненов, Крум Кюлявков, Кирил Цонев, Богомир Лазов, Стоян Венев, Борис Колев, Драган Лозенски, Борис Елисеев, Любен Стоименов, Иван Йорданов, Григор Попдимитров, Васил Евтимов, Никола Иванов - Шаната, Райна Евтимова, Евтим Томов, Богомир Лехчански, Асен Янчев, Владимир (Поп) Григоров, Мордохай Бенцион и самият автор на картината Асен Василиев. Авторите на проучването се натъкват на впечатляващ детайл от произведението, който разкрива връзката му с прословутата фреска на италианския художник Рафаело - „Атинската школа".
Екипът, създал експозицията, е подбрал произведения на всеки от изобразените в картината художници, голяма част от които не са показвани от десетилетия. Освен творби, дело на немного познати автори, могат да се видят платна на Майстора, Кирил Цонев и други, които изненадват и представят в нов аспект техния богат художествен талант. Наред с преобладаващите живописни платна са включени графични отпечатъци и скулптура.
Изложбата е придружена от каталог, в който е проследен процесът на проучване на „Обсъждане на картина", а за всеки един от изобразените на платното е подготвена кратка биографична справка, която предоставя единствените към момента известни данни за някои от художниците.
За по-доброто разбиране на времето и контекста, в който се появява картината на Асен Василиев, в изданието е публикуван и задълбочен анализ на проф. Евгения Калинова за културата и идеологическия императив зад Желязната завеса в началото на Студената война.
В експозицията са включени произведения от колекциите на Организацията на евреите в България „Шалом", ХГ „Владимир Димитров - Майстора" - гр. Кюстендил и СГХГ, като последните две институции са съорганизатори в подготовката и създаването на изложбата и каталога. Изложбата ще бъде открита на 25 септември 2014 г., четвъртък, 17.30 ч. в художествена галерия „Владимир Димитров- Майстора".