Физици осъществиха квантова телепортация на разстояние 25 км
Физици осъществиха квантова телепортация на разстояние 25 км / снимка: Guliver/Getty Images

Физици от Женевския университет са телепортирали квантово състояние на фотона на разстояние от 25 километра. Резултатите от изследванията си учените са публикували в сп. Nature Photonics.

По време на експеримента учените са изпратили два заплетени фотона на разстояние 25 километра по оптично влакно. Една от частиците (втората) се е оказала в кристал. След това физиците са променили квантовото състояние на първия фотон, като са му въздействали с трети. В резултат състоянието на втората частица (която се е намирала в кристала) се е променило.

Така учените са наблюдавали проявата на квантова нелокалност: макар фотоните да са били на разстояние от 25 километра, промените в състоянието на единия от тях са се отразили на другия.

Изследователите са подобрили предишно свое постижение с 10-годишна давност, когато на разстояние от 6 километра са телепортирали състояние на фотона.

Телепортирането по оптично влакно се осъществява по-трудно, отколкото по въздуха. Това е свързано с взаимодействието на фотоните със стъклото, по време на което те губят голяма част от първоначалната си информация.

Експериментът на швейцарските учени може да доведе до прогрес в използването на заплетените фотони в квантовата криптография.

Източник: БТА