Още няма избрани фирми за почистване на пътищата през зимата
Още няма избрани фирми за почистване на пътищата през зимата / снимка: БГНЕС, архив

Все още няма нито един избран изпълнител за текущо и зимно поддържане на републиканските пътища.

Това заяви пред „Преса” шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров. Част от досегашните договори изтичат през ноември и декември. Търговете трябваше да бъдат пуснати още в края на 2013 г., за да може тази есен да бъдат ясни новите фирми, които ще чистят снега. Процедурите обаче започнаха едва през август т.г. и все още са на етап разглеждане.

Една от причините за забавянето е изготвянето на новата методология, по която се определят цените. Вече е въведен таван и тарифите ще се уеднаквят. Така ще се избегне абсурдът с гигантските разминавания в различните области - минали зими в Плевенско например фирмите прибираха по 2586 лв./км за почистване, а в Благоевград и Пазарджик - по 540 лв./км.

За пътните управления, където не може да бъде избран кандидат в срок, има вратичка - Законът за обществените поръчки позволява да бъде сключен договор до 200 000 лв. със стария изпълнител, обясни инж. Лазаров.

Освен изпълнители за зимната поддръжка липсват и пари. Търсят се над 12,5 млн. лв. В пътната агенция се надяват от актуализацията на бюджета да останат средства и за това перо.