Франция не се страхува, че ИД може да убие нейни граждани
Франция не се страхува, че ИД може да убие нейни граждани / снимка: БГНЕС, архив

Френските власти увериха французите, че имат готовност да предотвратят нападения у дома, след като групировката „Ислямска държава” (ИД) призова мюсюлманите да убиват жители на държавите от коалицията срещу джихадистите.

„Франция не се страхува. Франция е подготвена да отговори на тяхната заплаха”, каза вътрешният министър Бернард Казньов, като добави, че силите за сигурност са „напълно мобилизирани”. „Това не е първият път, в който Франция е заплашвана от терористични групировки, които атакуват ценности като толерантността… зачитането на човешките права и демокрацията, които Франция почита през дългата си история”, каза още той.

Франция се присъедини в петък към американските въздушни удари срещу ИД, която контролира големи части от Ирак и Сирия. „Ако можете да убиете безверен американец, европеец, особено злобните и мръсни французи, или австралиец, канадец или всеки друг неверник… включително гражданите на държавите от коалицията срещу „Ислямска държава”, тогава доверете се на Аллах и го убийте”, каза Абу Мохамед Ал-Аднани, говорител на групировката.

Френските власти имат големи притеснения поради големия брой на французи, които отиват да се бият в Ирак и Сирия и които може да се върнат във Франция и да бъдат заплаха за сигурността на страната. Долната камара на парламента одобри „антитерористичния” закон, който налага забрана за пътуване на всеки, заподозрян в планиране и повеждане на джихад. Казньов каза, че законът позволява силите за сигурност да бъдат „по-добре въоръжени”.

„Дори ако съществува нулев риск, ние сме взели всички предпазни мерки”, заяви той.