В Пакистан назначиха нов шеф на разузнаването
В Пакистан назначиха нов шеф на разузнаването / снимка: БГНЕС

В Пакистан днес бе назначен нов шеф на могъщата разузнавателна служба, която често е обвинявана, че се меси в политиката на страната, управлявана от генерали през почти половината от историята й, предаде ДПА.

Генерал-лейтенант Ризван Ахтар поема поста генерален директор на Междуведомственото разузнавателно управление (МРУ) от 1 октомври, съобщи военен говорител. Неговият предшественик генерал-лейтенант Захир ул Ислам напуска поста след изтичането на двегодишния му мандат.

Генерал Ахтар има опит в контратероризма от предишен пост в Южен Вазиристан, граничещ с Афганистан, посочва Ройтерс. Преди да оглави разузнаването, той отговаряше за борбата срещу ислямистките групировки и престъпните кланове в най-големия пакистански град Карачи.

Шефът на разузнавателната служба е един от най-важните постове в Пакистан, а също и най-критикуваният. Службата често е обвинявана, че се меси в политиката и че поддържа връзки с афганистанските талибани и други бунтовнически групи, които се борят срещу международната коалиция в Афганистан - обвинения, които военните отричат.

Макар че по конституция МРУ е на пряко подчинение на премиера, на практика то се контролира от армията, изтъква Ройтерс.

Назначаването на новия шеф става в момент на масови протести срещу премиера Наваз Шариф. Някои политически коментатори смятат, че армията подкрепя протестите с цел да отслаби Шариф, посочва ДПА.

Източник: БТА