Вигенин: Тютюневият сектор има бъдеще, държавата да застане зад производителите
Вигенин: Тютюневият сектор има бъдеще, държавата да застане зад производителите / пресцентър

Държавата трябва да продължи да подпомага производството на тютюн, защото секторът има бъдеще. Това заяви водачът на листата на социалистите в 1 Благоевградски МИР Кристиан Вигенин по време на среща с тютюнопроизводители в село Дебрен.

Вигенин припомни, че по време на управлението на ГЕРБ беше прокарана пълна либерализация на пазара на тютюна, което доведе до липса на ефективен контрол, а производителите бяха поставени в силна зависимост от фирмите, изкупуващи тютюна, а оттам до ниски цени и забавени плащания. Ще настояваме новият Закон за тютюна, одобрен на първо четене с подкрепата на БСП, да бъде сред първите, които новото Народно събрание ще приеме, заяви водачът на листата в Пиринско и припомни, че именно БСП осигури 100 млн. лв. национални доплащания за тютюнопроизводителите в бюджета за тази година.

Според Кристиан Вигенин в момента се правят опити да се внуши, че тютюнопроизводството няма бъдеще в България и света, но изследванията показват точно обратното.

""БСП лява България" застава зад производителите, които с мъка си изкарват прехраната на полето и ние ще ги защитим, защото секторът е ключов за целия регион", каза Вигенин.

По време на срещите си Вигенин беше подкрепен от Корнелия Нинова, водач на листата на Коалиция "БСП лява България" в София-област. "В парламента ще бъда вашият глас, но сега имам нуждата от вашата подкрепа - за БСП и за Кристиaн Вигенин. Познавам го добре, той ще брани вашите интереси и заедно с него ще решаваме проблемите ви", заяви Нинова.

Бившият външен министър обясни, че тежък проблем не само за региона, но и за държавата е демографската криза. Той припомни, че в тази сфера подкрепеното от БСП правителство е предприело редица мерки в подкрепа на майчинството и отглеждането на деца, както и за насърчаване на младежката заетост.

Водачът на листата на "БСП лява България" обяви, че младите социалисти в областта започват разяснителна кампания за възможностите, които дава „младежката гаранция” - извоюван от европейските социалисти нов инструмент за борба с младежката безработица, по който България ще разполага с над 100 млн. евро в следващите години.

По думите на Вигенин социалистическата партия е единствената, която в предишния парламент е настоявала да се преразгледа несправедливата пенсионна реформа. Успяхме да направим малка стъпка, като наложихме мораториум върху увеличаването на пенсионната възраст.

Отсега е ясно, че минималната възраст за пенсиониране ще продължи да расте, ако БСП не получи мнозинство, предупреди Вигенин по време на срещи в селата Скребатно, Горно Дряново и Гърмен.

Възможността хората да се пенсионират до две години преди навършване на пенсионна възраст е едно от предложенията, залегнали в платформата на БСП, за което също нямаше подкрепа в предишния мандат, подчерта Вигенин.