Столичната община отбеляза тържествено Деня на независимостта
Столичната община отбеляза тържествено Деня на независимостта / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Столичната община отбеляза тържествено Деня на независимостта
75009
Столичната община отбеляза тържествено Деня на независимостта
  • Столичната община отбеляза тържествено Деня на независимостта

Стотина души отбелязаха Деня на независимостта пред паметника в София. Венци и цветя бяха поднесени под съпровода на симфоничен оркестър и хор, като церемонията бе организирана от Столична община.

Очаквано събитието бе използвано от търговци на знамена и други артикули, носещи цветовете на българския трикольор. Те признаваха, че търговията им не върви чак толкова добре, колкото на протестите от миналата година, въпреки че цените на стоките им са запазени.

За някои Денят на независимостта е повод да си припомнят великите моменти от историята ни и да споделят гордостта си, че са българи с други съмишленици. „Правнучка съм на опълченец. В нас винаги се е говорило за историята на България. За нейните герои. За хората, които са дали нещо на нея. Как да не се гордея".

За други - 22 септември е един от дните, в които могат да разкажат на децата си за българската история и да възпитат националното им самосъзнание.

За трети - Денят на независимостта е възможност за припечелване на малко пари. Един от търговците на площада сподели, че днес се купуват повече български знамена, но на не са повече, отколкото бяха на протестите. Мъжът призна, че ги купува от Илиянци и че знаменцата сигурно са китайски.

За Деня на независимостта, отбелязан в столицата: „Историята на моята България е музика, възход и падение. Но националните предатели нямат чест. Бога ми, говоря истината", сподели жена, правнучка на опълченец.