Рисунки върху паркоместа, вместо автомобили
Рисунки върху паркоместа, вместо автомобили / netinfo

Бургас се включва в Европейския ден без автомобили.

Десетки ентусиасти се очаква да се включат в масово бягане по улиците на града, което стартира в 9.00 ч. Бегачите ще се съберат пред Пантеона в Морската градина. Това ще бъде и крайна точка на маршрута им. Трасето е с обща дължина 5 км.

В бягането могат да се включат хора с увреждания, родители с детски колички, както и с кучета на повод. От 11.00 ч. пък отново от Пантеона ще тръгне велопарад. Целта е на едно място да се съберат колкото се може повече любители на придвижването с велосипед и да се популяризира тази екологична алтернатива на автомобилите.

В Европейския ден без автомобили организаторите са предвидили забавления и за най-малките. Малчуганите ще се запознаят с Инспектор Хитами, който под формата на игра ще им предаде важни уроци за безопасност на пътя.

Днес ще има тест курсове с корабче от Сарафово до пристанище Бургас. На централния вход на Морската градина към плажа ще се сътвори рисунка на асфалт, разположена върху шест паркоместа от Зоната за паркиране. Пак там ще има и информационен павилион по проекта за интегрирания градски транспорт на Бургас.