Сергей Станишев: Важно е да не допуснем да се повторят безобразията от 2009-2013 г.
Сергей Станишев: Важно е да не допуснем да се повторят безобразията от 2009-2013 г. / archive.dariknews

„Това е необичайна кампания, най-вече защото хората са изморени и обезверени и затова е важно БСП ясно да казва, кои са нашите три водещи каузи в кампанията.
Първата е да не допуснем безобразията от 2009-2013 г. да се повторят. Не е толкова далеко това време, когато имаше репресии и всеки можеше да бъде смачкан, когато малкият и среден бизнес, а и изобщо бизнесът беше смачкан и рекетиран и това не бива да се допуска да се повтори".
Това каза лидерът на ПЕС и премиер на българското правителство/2005-2009г./ Сергей Станишев при посещението си в Плевен на 21 септември 2014 г.

Второто най-важно нещо за хората според него е развитието на икономиката и създаването на нови работни места. „В последните години направихме не малко за това - нормализира се бизнес климата, съживи се икономиката, бяха създадени 50 000 нови работни места и това искаме да правим като политическа сила, защото има ли икономическо развитие, работа и доходи, нещата стъпка по стъпка ще се оправят и БСП е доказало, че умее да създава работни места, защото няма ли перспектива, има отчаяние".

Третото нещо, което Станишев посочи като кауза на БСП е справедливостта. „От първия работен ден на правителството, което БСП подкрепи, социалната справедливост, грижата за по-слабите, за майките с деца, за хората с увреждания и за възрастните, беше изведена на преден план и направихме много важни стъпки с конкретни резултати.

Сергей Станишев даде за пример на успешно управление на правителството на Орешарски сферата на енергетиката.
„За една година ние успяхме да стабилизираме енергетиката с активна държавна политика и да задържим цените на тока. Как става това? Като не се поддаваш на рекета и натиска на огромните корпоративни интереси.
От тук нататък, за да се прави коалиция с някого, трябва да има ясно разписани споразумения. Всички сме наясно, че огромните проблеми на НЕК произтичат от това, че по времето на ГЕРБ, 1000 мегавата възобновяеми източници, чиято енергия се изкупува задължително на преференциялни цени, бяха пуснати за една година и това дебаланскира цялата ни система. Те са на цени, няколко пъти по-високи от цената на енергията, произвеждана от държавните АЕЦ"Козлодуй" и ТЕЦ"Марица - Изток".

„Сега има една нова политика, която е във „фарватера" на ГЕРБ", каза Станишев и поясни, че всички разбират, че служебният кабинет е правителство на ГЕРБ, „което личи по кадровата политика, и по съдържанието", уточни Станишев и припомни очакваното увелиение на цената на тока от началото на октомври 2014 г.

„Някой замисля ли се, как ще го поемат българите, как ще се отрази на производството, на цената на хляба. Не им пука?", каза Сергей Станишев и отбеляза, че затова БСП заслужава подкрепа, за да може да защити интересите на хората и да даде перспектива на България.

Сергей Станишев коментира, че досега БСП управлява два пъти с ДПС: „И двата пъти плащаме висока политическа цена и затова позицията на БСП е ясна, че този път не бива да правим коалиция с ДПС". Той уточни, че ако се прави коалиция с когото и да било, трябва да има ясно разписани споразумения.

„Да влизаме във властта, просто ей така, за да подкрепяме правителство, което не прави наша политика, няма смисъл", категоричен е Станишев.
Той добави, че именно затова правителството на Пламен Орешарски не е могло да продължи: „Защото нашите партньори отказаха да има точно и ясно разпределение на всеки партньор и ние нямаше как да продължим по този начин".

На въпрос, с кого евентуално биха направили коалиция, Станишев отговори: „Тя, рибата е във водата, а вие сте сложили тигана за коалиции. Казах ви, какви са принципите, а после ще се вземат решения от съответните органи на партията". Той отбеляза, чв ще е много важно, БСП да има много ясна подкрепа, както и широко обсъждане в БСП като партия.

На 21 и 22 септември, Сергей Станишев е на обиколка в Плевенска област в подкрепа на кандидат-депутатите на Коалиция „БСП-лява България" от 15 МИР Плевен.