ЕК не разполагала с данни за джихадистка заплаха срещу нея
ЕК не разполагала с данни за джихадистка заплаха срещу нея / снимкa: Guliver/Getty Images

Европейската комисия заяви днес, че не разполага с данни за джихадистка заплаха срещу нея, предаде Франс прес. Изявлението бе направено в отговор на твърдения в медиите, според които централата й в Брюксел може би е застрашена от екстремисти, завърнали се от Сирия, посочва агенцията.

"Комисията не е получила никакви сведения за специфични заплахи", заяви неин говорител, като препрати настояващите за повече информация към местните власти.

Говорител на прокуратурата в Брюксел обаче отказа коментар по въпроса, а тази сутрин нямаше никакви признаци за засилени мерки за сигурност пред централата на ЕК в белгийската столица.

Властите в Белгия потвърдиха вчера, че са предприели редица арести в стремежа да не допуснат джихадистки атентати в страната.

Холандската радиотелевизионна компания НОС (NOS) съобщи в събота, че най-малко двама от арестуваните в Белгия са пристигнали от Хага. "Те са подготвяли атентат. Сред мишените е била сградата на Европейската комисия в Брюксел", информира НОС, като се позова на анонимни източници.

Според холандската медия терористичният акт е бил замислян с цел "да бъдат убити възможно повече хора" като при стрелбата в брюкселския Еврейски музей през май, когато загинаха четирима. Заподозреният френски гражданин от алжирски произход Мехди Немуш, очакващ процес за тероризъм в Белгия, се е сражавал над една година в редиците на ислямистките екстремисти в Сирия, посочва АФП.

Смята се, че в сирийските битки са участвали 400 белгийци и близо 90 от тях са се завърнали в страната, писа белгийският в. "Еко", цитиран в материала.

Източник: БТА