Кучетата също могат да са песимисти
Кучетата също могат да са песимисти / снимка: Guliver/Getty Images

Учени от университета в Сидни установиха, че въпреки веселия си нрав, домашните кучета също могат да бъдат песимисти, досущ като хората, пише в. "Мейл он сънди".

Специалистите стигнали до този извод, след като научили кучетата да асоциират някои звуци с награди. Един тон им указвал, че ще получат мляко, а друг - вода. Веднъж като били научени да разпознават тези сигнали, на тях им били пускани "двусмислени" звуци.

Тези кучета, които отговаряли положително на "двусмислените" тонове, били класирани като оптимисти. Те се надявали на нещо хубаво, въпреки неопределеността на сигнала. Докато нереагиращите на двусмислените послания, били категоризирани като песимисти.

Те си мислели, че ще получат вода вместо мляко и пет пари не давали за неясните тонове. По едно време те започвали да не реагират положително дори и на звука, указващ за получаването на мляко.

Според авторката на проучването д-р Мелиса Старлинг различните кучета реагират различно в очакване на награда. Тези с оптимистична нагласа се надяват да получат своето. Те поемат рискове, за да се доберат до наградата, опитват отново, ако се провалят. Малките неуспехи не ги разстройват.

Но кучетата с песимистична нагласа не очакват да им се случи нищо хубаво. Поради тази причина те са много предпазливи и в никакъв случай не рискуват. И най-малкият провал силно ги стресира. Д-р Старлинг изтъква, че е много важно да се определи към коя категория спадат кучетата, особено ако те трябва да бъдат тренирани за служебни животни.

При положение, че са песимисти, към тях трябва да се приложи съвсем различен подход.

Източник: БТА