Проф. Пенчо Пенчев: Всяко евро, похарчено за инфраструктура, носи между 5 и 25% възвръщаемост
Проф. Пенчо Пенчев: Всяко евро, похарчено за инфраструктура, носи между 5 и 25% възвръщаемост / снимка: Пресцентър ГЕРБ

По време на всеобща криза ГЕРБ успя да запази равновесие във функционирането на всички системи, припомни вторият в листата на ПП ГЕРБ за Велико Търново проф. Пенчо Пенчев. Правителството на ГЕРБ успя, освен това, да създаде условия за развитието на отделните сектори. Проф. Пенчев подчерта, че този факт бе признат от различни международни институции - Европейската комисия, Световната банка, Международния валутен фонд, Европейския съюз и т.н. ''Разбира се имаше и системи, при които се изискваше малко по-различно функциониране, съответно и регулиране на процесите. Като пример мога да посоча социалната система. Тогава се подпомагаха най-засегнатите от кризата обществени групи и съответно това, което няколко пъти съм подчертавал, е че една от силните страни на ПП ГЕРБ е да си признаваме трудните места и грешките в нашата работа, да извеждаме проблемите на преден план и съответно по-късно да ги решаваме'', отбеляза проф. Пенчев.

При управлението на ГЕРБ, на територията на област Велико Търново е направено изключително много за развитието на инфраструктурата. Като пример той даде участъците Елена - Твърдица, Елена - Сливен, Павел - Совата и други, както и изграждането на Пътен възел ''Качица'' във Велико Търново. По думите на проф. Пенчо Пенчев, областна администрация и правителството на ГЕРБ в периода 2009 - 2013 година са положили огромни усилия по отношение превенцията, справянето и преодоляването на последствията от различни кризисни ситуации, природни бедствия, пожари, аварии и т.н. За нас важно винаги е било най-вече животът на хората, здравето и тяхното имущество. Отново искам да благодаря на всички, с които сме работили в кризисни ситуации'', допълни проф. Пенчев. Той отчете, че със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет са завършени редица обекти в цялата област - моста в село Сливовица, моста Мусина - Русаля, подпорната стена на пътя Златарица - Калайджии, обекти в стражишка община, много читалища и църкви в областта, и т.н. ''При работата с кметовете на населените места в областта, както по принцип, така и в тези случаи, не съм ги делял по политически критерии, като близо в 4-годишния ми мандат работех много добре с тях", заяви ексобластният управител.

Проф. Пенчев подчерта, че именно инфраструктурата е тази, която създава предпоставки за функционирането и развитието на социалните сфери на дейност. Той посочи, че по оценка на проведения през тази година Световен икономически форум в Давос, всяко евро, похарчено за съоръжения в инфраструктура, генерира икономическа възвръщаемост между 5 и 25%. ''Това е едно от обясненията за бързия икономически растеж на възникващите пазари, които са поставили на преден план инфраструктурата", отбеляза проф. Пенчо Пенчев. Още веднъж той изрази задоволство от факта, че в тази предизборна кампания и други партии прегръщат и лансират приоритетите на ГЕРБ.