Искров: Политиците няма как да избягат от отговорност за КТБ
Искров: Политиците няма как да избягат от отговорност за КТБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Без политическо решение по въпроса за Корпоративна търговска банка не може да има отваряне на банката.

Това заяви пред БНТ управителят на Българската народна банка /БНБ/ Иван Искров.

Искров признава, че политиците са абсолютно прави, когато казват, че банковият надзор и Централната банка са независими институции и те отговарят за надзора върху платежни системи, върху банкова система и ред други операции.

Според него в случая, обаче, не ставало дума за банков надзор.

"В случая става въпрос за преструктуриране на една изпаднала в тежко състояние търговска банка и нейната по-малка дъщерна банка така, както се случи в цяла Западна Европа и САЩ", заявява той и добавя: "Няма как да избягат от своята отговорност политиците, тъй като това наистина не е отговорност на Централната банка".

Според него КТБ не можела да бъде отворена само със субсидията на БНБ, а не защото Българската народна банка не искала това. Искров отново повтори, че това не е било възможно никъде в света.

На въпрос защо още от самото начало надзорът не е бил в максималния срок, а се наложи впоследствие той да бъде удължен от три месеца, управителят на БНБ отсича: "Ами не е необходимо. Много от процесите се забавиха, поради независещи от нас причини. Например, вие знаете, че с подкрепата на парламентарно представените сили в 42-то народно събрание, ние и правителството разработихме различни варианти за отваряне под някаква форма на КТБ. Първоначално идеята беше да се одържави, за да може много бързо да се отвори. Но след като видяхме, че има изключително висока несигурност по отношение на активите на КТБ, след десетдневната проверка на одиторите, тогава предложихме добре известния на запад вариант разделяне на добра и лоша банка", казва Искров и отново добави, че нещата са се случвали "по независещи от нас причини, колкото и да не им харесва на политиците, когато го казвам".