Четенето и рисуването забавят развитието на Алцхаймер
Четенето и рисуването забавят развитието на Алцхаймер / снимка: Guliver/Getty Images
Четенето и рисуването забавят развитието на Алцхаймер
74997
Четенето и рисуването забавят развитието на Алцхаймер
  • Четенето и рисуването забавят развитието на Алцхаймер

Около 200 000 души у нас са дементно болни, като половината от тях страдат от Алцхаймер.

Това изтъкват специалисти в Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер.
Според статистиката, ако при хората на възраст между 50 и 65 години делът на болните у нас е едва 3%, то във възрастовата група от 65 до 85 години пациентите с Алцхаймерова болест са цели 30%, или 10 пъти повече.

Ако преди години болните с Алцхаймер са били 50 хил. души, то днес, изчислено по нови критерии за диагностика на това заболяване, броят им се е удвоил, разказва един от най-добрите невролози в България проф. Лъчезар Трайков.

„С помощта на новите критерии в крайна сметка ние диагностицираме с 5-6 години по-рано, отколкото със старите. Автоматично ние вече слагаме диагнозата „Алцхаймер" при пациенти, при които преди това и дума не можеше да стане, нямаше възможност. Така е с повечето заболявания. Някои ще попитат дали има епидемия. Не! Появят ли се нови критерии, които преместват диагностиката по-рано, това води задължително до увеличение в броя на болните", уточнява специалистът.

Оказва се, че четенето, свиренето на музикален инструмент и решаването на кръстословици помага за забавяне на развитието на Алцхаймерова болест:

„Помагат, защото са вид умствена дейност, мозъкът не се износва, не се уморява. Всяка умствена дейност се явява стимул и когато комбинираме стимула от подобни дейности със стимула от лекарствата, това е двойно забавяне. Рисуването също е протективен фактор, но свиренето на инструмент е категорично вторият по честота след четенето протективен фактор. Кафето и цигарите са изключително рисков фактор - при цигарите е със сигурност, за кафето нещата са по-противоречиви".

Проф. Трайков допълни, че Алцхаймерът днес е третата по значимост болест в света.