САЩ нанесоха въздушни удари срещу окупирания от ИД Мосул
САЩ нанесоха въздушни удари срещу окупирания от ИД Мосул / снимка: БГНЕС, архив

Американски въздушни удари бяха нанесени срещу центъра на окупирания от "Ислямска държава" град Мосул за първи път днес, отбелязвайки промяна в стратегията на въздушната кампания срещу екстремистката групировка, отбелязва ДПА.

От началото на въздушните удари на САЩ в Северен Ирак през август атаките бяха насочени срещу цели на "Ислямска държава" в покрайнините на Мосул, който е под контрола на джихадистите от юни. Днешните удари бяха съсредоточени върху сборните места и обектите на групировката дълбоко във втория по големина иракски град, съобщават местни жители.

"Въздушните удари причиниха тежки загуби", заяви по телефона пред ДПА местен жител, без да уточни подробности. Засега няма официални коментари.

Бомбардировката беше извършена ден след като Франция нанесе първите си въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Североизточен Ирак. През 2003 г. Париж отказа да участва в операцията на САЩ в Ирак, но този път заяви, че отправеното искане за помощ от иракското правителство променя нещата.

През последните три дни "Ислямска държава" превзе близо 60 села с предимно кюрдско население в близост до турската граница. 45 000 кюрди са пресекли границата с Турция, бягайки от джихадистите, съобщи Анкара.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) съобщи, че джихадистите са екзекутирали най-малко 11 кюрди в град Айн ал Араб, за контрола над който в момента се водят ожесточени сблъсъци. Кюрдската новинарска агенция съобщи, че кюрдските бойци се опитват да спрат напредъка на екстремистите, опасявайки се от масови екзекуции в случай че градът бъде превзет.

Източник: БТА