Учени установиха откъде се е появило чувството за справедливост при хората
Учени установиха откъде се е появило чувството за справедливост при хората / снимка: Guliver/Getty Images

Американски учени са открили откъде е възникнало чувството за справедливост при хората, а също как се е зародил протестът срещу несправедливостта. Съображенията на антрополозите са публикувани в сп. "Сайънс".

След като изследвали много видове животни Сара Броснан и Франс де Вал открили, че немалко от тях, които живеят в група, явно или прикрито изразяват протест, ако за изпълнението на една и съща задача получават по-малко възнаграждение от останалите им партньори. Само хората и човекоподобните маймуни са способни да потърпят и да дочакат следващото разпределение на възнагражденията, т.е. предполагат, че в бъдеще имат шанса да получат справедлива награда, сравнима с тази на останалите.

Учените са установили, че висшите примати, сътрудничейки с други, са готови да жертват моментната си изгода в името на укрепването на дългосрочни партньорски отношения. Те продължават да извършват обща работа, очаквайки бъдещо справедливо възнаграждение.

"За да се ползваш от предимствата и ползите на продължителното сътрудничество, трябва не само да мислиш за бъдещето. Трябва да притежаваш мощен самоконтрол, за да не се възмутиш, когато не получиш награда. Много видове правят първата крачка към чувството за справедливост (показват недоволство при нечестната подялба), но само някои стигат до втория етап, когато гледаш на справедливостта от гледна точка на цялата група, в дългосрочна перспектива", отбелязва Сара Броснан.

Източник: БТА