В Монтанско погнаха купувачите на гласове
В Монтанско погнаха купувачите на гласове / DarikNews архив

На територията на ОД МВР Монтана е проведена специализирана полицейска операция за превенция и противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите. В хода на операцията са извършени проверки на 12 адреса в областта, образувани са 6 досъдебни производства, свързани с нарушение на политическите права на гражданите.

На територията на РУ МВР Монтана са извършени претърсвания и изземвания на 5 адреса.

В с. Портитовци в частен дом, собственост и обитаван от  42-годишния Р.Л., са намерени картонена папка с 12 листа с изписани имена на лица, плик за писмо с изписани имена на лица и парични суми, лаптоп и мобилни апарати със СИМ–карти. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 167, ал. 3 от НК.

В с. Лехчево при проверка в частен дом, собственост и обитаван от 23-годишния Б.М. и 46-годишния М.Б., са иззети 2 дебитни карти, листа с написани върху тях имена на лица и парични суми, 2 тефтера с изписани данни на лица и парични суми, таблет, мобилен апарат със СИМ – карта. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 252, ал. 1 от НК.

При претърсване в частен дом в с. Мадан, обитаван от Р.Г./49 г./ са открити  тефтер с написани имена на лица и парични суми, листа с напечатани върху тях адреси на избирателни секции. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 252, ал. 1 от НК. При проверка в частен дом в с. Габровница  са установени и иззети доказателства по чл. 252, ал. 1 от НК – „лихварство”. По случая е образувано досъдебно производство в РУМВР – Монтана.

При проверка в частен дом в с.Винище, собственост на И.Т./71 г./, са иззети тефтери с написани върху тях имена на лица и парични суми, договори за заем на различни лица, дебитна карта и други вещи, имащи отношение към престъпна дейност по чл. 252, ал. 1 от НК. По случая е образувано досъдебно производство.

На територията на РУ МВР Лом е извършена проверка в частен дом в гр. Вълчедръм, собственост на Г.К./28 г./ и обитаван от К.Х./46 г./. Намерена и иззета е тетрадка с имена и посочени цифри срещу тях– престъпление по смисъла на чл. 167, ал. 3 от НК. От същия дом са иззети 16 чувала с тютюн, с общо тегло 201 кг -престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК.

На територията на РУ МВР Берковица са проверени 2 частни дома в кв. „Раковица” в гр. Берковица - в жилището на 59-годишния О.Д. са намерени и иззети 47 листа с вписани в тях списъци на лични данни на 808 лица и незаконен газов пистолет „Волтран”, модел 529, кал. 9 мм, без пълнител и патрон в цевта. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 339, ал. 1 от НК. От жилището на 54-годишния И.З. са иззети 2 тетрадки с вписаните в тях списъци с имена и лични данни на лица с дадените различни суми пари, върнати лихви за тях, саморъчно написани погасителни планове за връщане на дадените суми, както и запис на заповеди на лицата, на които са дадени паричните средства. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 252, ал. 1 от НК.

На територията на РУ МВР Вършец са проверени 3 адреса, при които не са открити вещи, свързани с лихварска или друга нерегламентирана дейност.