Американски и канадски изтребители са прехванали руски самолети
Американски и канадски изтребители са прехванали руски самолети / снимка: БГНЕС, архив

Американски и канадски изтребители са прехванали руски самолети, които летели близо до въздушното пространство на двете страни, заяви военен говорител, цитиран от Ройтерс. В сряда шест руски самолета навлезли в американската Зона на противовъздушната отбрана за идентификация (АДИЗ) - район извън въздушното пространство на САЩ - се казва в изявление на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) и на Северното командване на САЩ (НОРТКОМ).

В отговор "два базирани в Аляска изтребителя Ф-22, действащи под командването на НОРАД, са установили и прехванали два руски самолета цистерни Ил-78, два руски изтребителя МиГ-31 и два руски далекобойни бомбардировача Ту-95 в АДИЗ, западно от Аляска", се посочва в изявлението.

В четвъртък канадски изтребители прехванали два далекобойни бомбардировача Ту-95 в канадската зона АДИЗ. Руските бомбардировачи не са навлезли в суверенното въздушно пространство на САЩ или на Канада.

Говорител на НОРАД и НОРТКОМ каза, че през последните пет години е имало такива прехващания над 50 пъти, когато руски самолети са извършвали учения.

Швеция заяви, че е привикала руския посланик във връзка с нарушаване на въздушното пространство от два руски военни самолета, предаде Асошиейтед прес.

Шведското министерство на външните работи посочи, че самолетите са навлезли в сряда във въздушното пространство южно от остров Йоланд в Балтийско море. Ведомството нарече това "сериозно нарушение".

Шведският вестник "Експресен" първи съобщи за инцидента, посочвайки, че самолетите са били Сухой (Су)-24, като според информацията те са напуснали шведското въздушно пространство, след като приближил изтребител на шведските военновъздушни сили, допълва Асошиейтед прес.

Източник: БТА