Цар Фердинанд: Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък
Цар Фердинанд: Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък / 100 вести

Цар Фердинанд, 22 септември 1908: Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък.

Вестник "100 вести" разказва историята на страниците си днес.

На 22 септември 1908 г. в тържествена обстановка в Иван-Асениевата църква "Свети четиридесет мъченици" в Търново в 12 часа българският княз Фердинанд с манифест "провъзгласява съединената на 6 септември 1885 година България за независимо Българско царство". От църквата многохилядно множество от хора се отправя към старопрестолния хълм "Царевец", където министър-председателят Александър Малинов прочита манифеста, с който се провъзгласява независимостта и от Княжество България е обявена за царство, а Фердинанд от княз - за цар.

Габрово е първият град в България, който новопровъзгласеният цар Фердинанд посетил след обявяване на независимостта на България на 22 септември 1908 година. На другия ден - 23 септември 1908 г., тръгва от Търново през Пловдив за София със семейството си царица Елеонора и князете Борис и Кирил. Пътуват с личния автомобил на цар Фердинанд. Първо се спират в Дряново, където царското семейство е посрещнато от населението. На тържеството епархийският проповедник йеромонах Филип Пенев про-изнася приветствена реч към цар Фердинанд и царица Елеонора.

Към 21 часа вечерта на 23 септември 1908 г. цар Фердинанд пристига със семейството си в Габрово. Посрещнат е пред текстилната фабрика на Иван Хаджиберов от много габровци.

Не общините, министерствата не успяха да се справят с проектите по фонд „Растеж” - това заяви за „100 вести“ зам.-изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Емил Савов.