Снимките на клипа „Щастливо Габрово“ започнаха на Фестивала на уличната магия
Снимките на клипа „Щастливо Габрово“ започнаха на Фестивала на уличната магия / netinfo

Проектът за най-щастлив клип за Габрово започна снимки по време на лазерното шоу "Вода и магия" на площад „Възраждане“, част от Фестивала на уличната магия. Първият в България магичен фестивал и проектът „Българският МанчестАРТ“ – модул „Фабрика за щастие“ се реализират по Програма „Култура“ на Община Габрово. Но това не е единственото общо нещо между тях. Партньорството между двата проекта е пример как добрите инициативи в Габрово могат да си подадат ръка, за да бъде Габрово по-щастливо и по-магично място, споделят организаторите им.

В снимките на клипа „Щастливо Габрово“ участват танцьори от Шоубалет “Магия” с ръководител Александър Белков към Народно читалище „Априлов – Палаузов 1861”. Шоубалет „Магия“ е една от габровските танцови формации, които станаха партньори на проекта „Българският МанчестАРТ“ – модул „Фабрика за щастие“.

Режисьор на клипа „Щастливо Габрово“ е Симеон Сокеров. Завършва анимационна режисура, след което и кинорежисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Режисирал е над 15 реклами на водещи световни търговски марки. Познат е и с анимацията си „Пет пъти“ от 2009 г., която стана един от най-награждаваните нови български късометражни филми – с награди от УНИКА (Union Internationale du Cinema), ВГИК (Москва), АМИРАНИ (Грузия), „В Двореца“ (Балчик), „Златен кукер“ (София) и др.

През 2014 г. новият анимационен филм на Симеон Сокеров „Портали“ участва в конкурса за наградата „Джеймисън“ на София филм фест. „Портали“ съчетава фантастичната визия с вечните философски въпроси за себеусъвършенстването и себеоткриването. Филмът приковава вниманието и със специалните си визуални ефекти, тъй като рядко могат да се видят анимации, разработени изцяло от български творци, които да са на такова високо равнище. Въпреки че късометражният филм е само 7 минути, работата по него отнема цели 9 месеца, през които екипът работи в „Студио Сокеров“ - едно от водещите студиа у нас за компютърна графика, анимация и визуални ефекти, създадено още през 1992 г.

Любопитен факт за режисьора е, че неговият баща е художникът Теофан Сокеров, познат на габровци със стенописа на входа на Актовата зала в Националната Априловска гимназия.

Проектът „Българският МанчестАРТ“ – модул „Фабрика за щастие“ се реализира от Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово.  Част от съпътстващите инициативи по проекта са фотоконкурсът „Щастливо Габрово“ и предизвикателството за най-щастливите истории от нашия град, чийто краен срок е 15 октомври. Фотографиите на най-щастливите хора и места в Габрово, както и най-щастливите истории може да изпращате на имейл адрес info@gabrovowiki.com или до Facebook страницата „Габрово – живият град“.